IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън иска да електрифицира целия автопарк на правителството на САЩ

Той разкритикува сегашните правила, които позволяват превозните средства да се считат за произведени в САЩ, когато са закупени от американското правителство

10:35 | 26.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да замени автопарка на правителството от около 650 хил. превозни средства с електрически модели, тъй като новата администрация пренасочва фокуса си към чистата енергия.

„Федералното правителство притежава огромен автопарк от автомобили, които ще заменим с чисти електрически превозни средства, произведени тук, в Америка, произведени от американски работници“, заяви Байдън, цитиран от Ройтерс. 

Той разкритикува съществуващите правила, които позволяват превозните средства да се считат за произведени в САЩ, когато са закупени от американското правителство, дори ако имат значителен брой компоненти, които са произведени извън страната. 

Байдън изтъкна, че ще затвори онези „вратички“, които позволяват да се произвеждат в чужбина ключови компоненти като двигатели, стомана и стъкло за превозни средства, считани за американски.

Белият дом не даде разяснение относно въпроса за какъв период от време Байдън планира да замени настоящите превозни средства на правителството. Замяната на флота може да струва 20 млрд. долара или дори повече.

Изпълнителната заповед на Байдън „Купувай американското“, подписана в понеделник, не включва покупката на електрически превозни средства.

Към 2019 г. правителството на САЩ притежава 645 хил. превозни средства, които са изминали общо 4,5 милиарда мили (7,2 млрд. км), консумирайки 375 милиона галона бензин и дизел (1,42 млрд. литра), според правителствени данни.

През 2019 г. американското правителство е похарчило 4,4 млрд. долара за превозни средства.

От целия правителствен автопарк едва 3215 превозни средства са електрически към юли 2020 г.

По време на кандидатпрезидентската кампания Байдън обеща да „поеме сериозен федерален ангажимент за закупуване на чисти превозни средства за федералните, щатските, пощенски и местни автопаркове“.

Той също така обеща да създаде 1 милион нови работни места в „американската автомобилна индустрия, вътрешните вериги на доставка на автомобили и автомобилната инфраструктура, от частите през материалите до зарядните станции“.

Байдън подкрепя отстъпките за закупуване на нови електрически автомобили, за да заменят старите, по-малко ефективни превозни средства, както и стимули за производителите да изграждат или преоборудват фабриките си.

Президентът иска да изгради 550 хил. зарядни станции за електромобили, както и да предостави допълнителни средства за изследвания в областта на чистата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
За който не запознат, американският президент каза, че на америнаските работници не им се работи и само гледат да къшнат и не могат да се конкурират с работниците от другите страни и затова минават на Съветски принцип-планова икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Само тесла - никой друг, всичко друго е ***! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
айде започна се ... :))) ... следете как ще се засили локомотивът на световната икономика . година първа от рестартът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още