IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масайоши Сон се оттегли от поста председател на SoftBank Corp.

Лидерската позиция преминава в ръцете на досегашния главен изпълнителен директор на японската компания

11:35 | 26.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Масайоши Сон се оттегля от поста на председател на SoftBank Corp., с което завършва прехвърлянето на лидерството на вътрешното телекомуникационно звено, което стоеше в центъра на неговата технологична империя, предава Bloomberg.

Кен Миаучи, който беше главен изпълнителен директор, ще се прехвърли на председателското място, заемано досега от Сон, а Юничи Миякава ще стане главен изпълнителен директор, обяви компанията.

Сон отдели телекомуникационния бизнес от SoftBank Group още през 2018 г. и продаде част от дела си, сочат данни на Bloomberg.

Телекомуникационните услуги отдавна са крайъгълен камък за конгломерата на Сон, но той насочва вниманието си към финансови инвестиции. Неговият Vision Fund, чиято стойност е 100 млрд. долара, придоби дялове в стартъпи, а много от тях се насочиха към публичния пазар.

Миаучи се присъединява към SoftBank още през 1984 г., само три години след като компанията е основана. Той е един от най-дълго служилите директори на Сон и е помогнал на основателя да развие бизнеса от дистрибутор на софтуер за персонални компютри до телекомуникационен конгломерат.

71-годишният Миаучи пое ръководството на вътрешните операции когато звеното стана публично. Освен това помогне за сливането на интернет бизнеса на Yahoo Japan с чат гиганта Line.

Миякава е част от SoftBank от 2003 г. През годините той служи на няколко технически позиции в областта на широколентовите операции. Последната му роля е на главен технологичен директор в SoftBank Corp.

Цената на акциите на SoftBank се покачи с около 4% през тази година, а във вторник завърши борсовата сесия почти без изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още