IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудностите на Украйна с ваксините са на първа линия в двубоя с Русия

Украинският парламент забрани прилагането на ваксини, произведени в Русия, в опит да се пребори с „меката сила“ на Москва

12:25 | 30.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Усилията на Европа да засили ваксинирането срещу Covid-19 отвориха вратата пред още една възможност за Русия в двубоя със Запада, посочва Bloomberg в свой материал.

Украйна е най-голямата от само няколко държави на континента, които все още не са започнали ваксинациите. Проблемът е, че Киев няма какво да даде на населението си от 42 млн. души, тъй като доставките, които правителството е подсигурило, или все още не са одобрени за използване, или не са пристигнали.

Невъзможността за решаването на този проблем навреме рискува геополитически последствия, както и увеличаване на натиска върху президента Володимир Зеленски, който от идването си на власт през 2019 г. е обект на постоянни критики. В понеделник той обеща, че Украйна ще получи ваксини следващия месец, но не уточни откъде.

Междувременно президентът Владимир Путин вече спечели от пускането на руската ваксина „Спутник V“ на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. Доставки има насрочени и за източните части на Украйна, където продължава конфликтът с проруските сепаратисти. На този фон и Сърбия вече даде заявка за доставки на „Спутник V“, а Унгария миналата седмица стана първата членка на Европейския съюз, която одобри медикамента.

Украинска фармацевтична компания, подкрепена от проруския бивш опонент на Зеленски Виктор Медведчук, вече поиска разрешение да произвежда руската ваксина в Украйна – нещо, което правителството е малко вероятно да му разреши. Медведчук, който е приятел на Путин, пътува до Крим, за да бъде ваксиниран.

В петък обаче последва отговор от Киев. Украинският парламент прие законопроект, чиято цел е да насърчи одобрението на ваксини срещу коронавирус в страната, който обаче забранява прилагането на медикаменти, произведени в Русия, съобщи Ройтерс.

Властите в Украйна „нямат ясна картина за това кои ваксини ще бъдат налични и кога“, коментира Евгени Комаровски, доктор и бивш съветник на Зеленски. „Толкова малко внимание се обръща на насърчаването на ваксинирането и програмата е толкова недофинансирана, че съм много песимистичен за бъдещето на ваксинациите тук“, заяви още той.

Украйна трябва да получи доставки на медикаменти чрез програмата Covax, чиято цел е да предостави ваксини във всички части на планетата, но Зеленски вече се оплака, че не е получил помощ от западните държави. Според правителството страната се очаква да получи между 100 000 и 200 000 дози от ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech в рамките на COVAX през февруари.

Към момента единствената ваксина, купена независимо от Украйна – CoronaVac на китайската Sinovac – може да се окаже под минималния праг за ефективност, зададен от Украйна. Също така компанията все още не е подала документи за регистрация за използване. Само руският производител на „Спутник V“ е подал такава заявка в страната, но съдбата му вече е предопределена с решението на парламента от петък.

Зеленски обяви, че ваксиниранията ще започнат през февруари, след като бъдат получени 1 млн. дози от „водеща независима компания“. Президентът, който се зарази с коронавирус още миналата година, е потърсил помощ от базираната в Лондон компания Crown Agents, която осигурява помощ на правителства за набавяне на медикаменти.

Бавният напредък означава, че по-голямата част от Украйна ще изостане от ваксинациите в Донецк и Луганск. Около 145 000 дози „Спутник V“ ще бъдат изпратени на администрациите в двата разбунтували се региона, съобщи по-рано руската агенция РИА.

В столицата Киев кметът Виталий Кличко заяви, че ще използва всички свои „международни контакти“ като бивш шампион по бокс, за да купи 1 млн. дози ваксина за жителите на града.

Друг договор за покупка на ваксини от Индия бе отменен, след като от украинското здравно министерство предпочетоха китайския медикамент, предизвиквайки суматоха заради използването на посредник. Според Инна Иваненко, изпълнителен директор на Украинската пациентска организация, страната разполага с достатъчно налични средства и е готова да купи ваксини.

„Другите страни, които започнаха преговори с производители почти по същото време като Украйна, вече имат портфолио от няколко ваксини и вече са започнали ваксинации“, коментира тя.

По материали на Bloomberg и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Една забележка - стоенча не е полезен, а безполезен *** от :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Само толкова ли можа да изплюеш?Слабичко, Навални мултимилионер в долари,ти тука без пари полезен иииддиот го раздаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Руска ваксина няма. Има, но не е произведена. Същата е като тази на Астра-Зенека, та чак и Оксфорд. *** имат ваксинирани малко под 2 милиона, а Великобритания 10 милиона жители. Без фанфари. Както казват кучетата си лаят, а керванът си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ам а де!Ама Големия бял човек в Бялата къща отвъд Голямото блато, още не е"дал добро слово" до го сторят.Иначе непременно биха го сторили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Абе тия още ли не са стигнали до Москва? Ако не са, да се напънат малко на фронта и като превземат Мордор, там ще конфискуват ваксината от москалите и ще се спасят от пандемията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Maksim30
преди 3 години
Демокрацията която дойде в Украйна след Майдан-а, винаги е поставяла живота на хората на първо място. На всяка цена. Жалко само, че тези хора могат да се изброят поименно. Всички останали - пушечно месо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Тези башка луди ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още