IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусната дългова криза подкопава финансирането за климатичните промени

Европа трябва да бъде готова да проучи облекчаването на дългове на развиващи се икономики, според експерт

13:42 | 02.02.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Световните лидери обещаха повече подкрепа за защита на уязвимите страни от разрухата от изменението на климата по време на глобална онлайн среща на върха, свикана от Нидерландия, пише онлайн изданието Politico.eu

Заплашващата дългова криза заради Covid-19 обаче ще окаже сериозен натиск на тези усилия, отбелязва изданието.

Лидерите на богатите световни икономики посочват, че докато намаляването на емисиите остава жизненоважно, трябва да се направи повече за справяне с последиците от глобалното затопляне, особено в общностите с малко финансови ресурси. „Трябва да покажем ... че има форма на солидарност, която е истинска и достоверна“, коментира шефът на ЕС за зелената сделка Франс Тимерманс.

Глобалната среща на върха се проведе в същия ден, в който външните министри на ЕС се ангажираха да увеличат финансирането, за да помогнат на по-бедните страни да живеят с променения климат.

Американският пратеник за климата Джон Кери коментира на срещата, че неговото правителство възнамерява да „увеличи значително" финансирането за адаптация. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че една трета от френските климатични финанси ще бъдат предназначени за подобни усилия.

Финансите на много от страните, които са най-силно изложени на повишаването на морското равнище и екстремни метеорологични условия, вече излизат от релси заради икономическите сътресения, причинени от пандемията. Дългът и рискът от неизпълнение затрудняват достъпа им до финансиране, за да изграждат необходимата им инфраструктура.

„Когато вземем заедно тези две неща - въздействието на пандемията и наближаващата климатична криза, е толкова ясно, че се нуждаем от нов глобален договор, в който да засилим подкрепата си“, каза ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Това е абсолютна възможност за правене на история“, допълва Рейчъл Кайт, декан на Училището по право и дипломация във Флечър и бивш специален представител на ООН за устойчива енергия.

От група от 48 държави, считани за особено уязвими на въздействието на глобалното затопляне, повече от половината са държави с ниски доходи, за които МВФ оценява, че са с умерен до висок риск от неизпълнение на дълга. Те се нуждаят от безвъзмездни средства, концесионно финансиране, а тези, които са под огромна дългова тежест, и от преструктуриране и опрощаване на дългове.

Алок Шарма, представител на Обединеното кралство на тазгодишните глобални преговори за климата COP26, се е срещнал с Георгиева, за да обсъдят начини за облекчаване на дълга, икономически стимули и мерки за климата след коронавирусната криза, съобщават запознати.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза на конференцията, че ще са необходими инструменти за облекчаване на дълга. „Възстановяването не може да бъде само за развития свят“, коментира той.

Въздействие на коронавируса

В Ангола икономическото въздействие на коронавируса е „толкова дълбоко“, че страната се изправя пред десетилетие на възстановяване само на базови услуги, например здравеопазване и образование, коментира Гиза Гаспар-Мартинс, водещият служител в страната за климатичните промени.

Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
теб и кутев кво ви бъркат климатичните промени ... ?! нали в матушката ще се атомизирате и яко бизнес с тоци ще въртите ... :))) ... що се косиш за англосакските ваксини , ще чакаш пред расийското посолство ще ти мушнат няколко дози от техния противошапен препарат и си тип топ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Коронавирусната дългова криза подкопава финансирането за климатичните промени Еее! Не може 2 истерии едновременно! Спрете едната.Най-лесно е коронобесието. Изтърка се,а и старци *** от правоверние англосакс ваксини. Ей какво в Испания е станало....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още