IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте подаде оставка, оставяйки Италия да се бори с пандемията

Президентът ще започне консултации с партийни лидери в сряда следобед

14:33 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка, след като загуби мнозинството си в Сената, тласкайки страната към политическа несигурност точно в момент, в който се бори с пандемията и рецесията, съобщи Bloomberg.

Премиерът предаде оставката си на държавния глава, отваряйки пътя за официални консултации за преодоляване на политическата криза, съобщиха от кабинета на президента, цитирани от Ройтерс.

Президентът Серджо Матарела ще започне консултации с партийни лидери в сряда следобед, се казва в изявлението на неговия кабинет, като се добавя, че Конте е бил помолен да остане на поста, докато преговорите продължават.

Преди седмица Конте спечели важния вот на доверие в Камарата на депутатите, от който зависеше оставането му на власт, след като преди това един от по-малките му коалиционни партньори - партията „Вива Италия“ на Матео Ренци - излезе от правителството и предизвика политическа криза насред епидемията от коронавирус.

След като Конте призова опозицията и независимите депутати да подкрепят правителството му, той спечели вота в долната камара с 321 на 259 гласа. Разликата, с която спечели, е по-голяма от очакваната и му осигури абсолютно мнозинство в 629-местната камара.

Движението „Пет звезди“, най-голямата политическа сила в парламента, и депутатите от лявоцентристката Демократическа партия настояваха Джузепе Конте да подаде оставка, след като Матео Ренци оттегли подкрепата си.

Напрежението между Ренци и Конте ескалира през последните седмици. Бившият министър-председател не е съгласен с плановете за разходване на парите от фонда за възстановяване, които Италия ще получи от ЕС.

Сега Конте ще се опита да получи нов мандат, което би било третото му правителство за четири години. Неговият план е да създаде по-широк алианс, включващ проевропейски центристи и независими депутати и евентуално дори да върне някои членове на партията „Вива Италия“ на бившия премиер Матео Ренци.

Но Матарела може да реши, че има по-добър кандидат, който да събере мнозинство във фрагментирания парламент, или дори, че изборите са необходими, за да се върне страната към политическа стабилност.

След като се бори в продължение на две седмици, за да укрепи позицията си, Конте беше принуден да се оттегли заради перспективата да понесе поражение при гласуването на съдебните реформи в парламента в сряда тази седмица. Ударът там би навредил на авторитета му и ще намали шансовете му да получи нова възможност от Матарела, заяви запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Италия Италия

Липсващо мнозинство

Политическите сътресения объркаха много италианци, докато повече от 400 души на ден умираха, а Конте и Ренци се караха и публичните финанси на страната бяха заплашени от нов удар.

Официално спорът на Ренци с Конте беше заради разногласия относно начина, по който трябва да бъдат изразходвани безвъзмездните средства от ЕС от 209 млрд. евро и начина, по който ще бъдат контролирани разходите.

За разлика от предишните пристъпи на политическа нестабилност през последните години, италианските пазари на облигации са спокойни, до голяма степен благодарение на подкрепата, предоставена от стимулите на Европейската централна банка.

Поредното блокиране обаче може да ограничи възстановяването. Някои анализатори предполагат, че бюджетният дефицит може да достигне до 9,2% от продукцията тази година. Правителството е изправено пред влошаващите се перспективи за растежа, като според най-лошия сценарий икономиката ще се разшири с едва 4,5%. Официалната прогноза на правителството от октомври е за ръст от 6%.

За 56-годишния Конте, адвокат, излязъл от академичните среди на Флоренция, за да оглави първото си правителство през 2018 г., това е вторият път, когато вижда как коалицията му се разпада. Когато Матео Салвини от антимигрантската „Лига“ изостави Конте през 2019 г., премиерът го замени с лявоцентристката Демократическа партия.

Този път главните съюзници на демократите и Конте, движението „Пет звезди“, са разделени дори вътрешно по въпроса дали да преговарят с Ренци, или не, като мнозина смятат, че не може да му се вярва.

Едно от съображенията, които забавиха оставката на Конте, беше опасението, че Ренци ще се опита да манипулира някой друг, за да го замени като министър-председател.

Докато някои от съюзниците на премиера виждат перспективата за предсрочни избори, които да разрешат безизходицата, лидерите на коалицията все още определят това за малко вероятно.

Привържениците на Конте се опасяват, че десноцентристите ще спечелят бързо гласуване и ще имат по-малко места, след като парламентът бъде намален в рамките на конституционна реформа.

Анкети предполагат, че „Пет звезди“ ще се сблъска с поражение и партията на Ренци може да бъде унищожена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още