IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отрази пандемията на телекомуникационния пазар в Европа?

Видеоконферентните услуги преживяха звездния си миг, твърди Невен Дилков, председател на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации

18:31 | 26.01.21 г.
Как се отрази пандемията на телекомуникационния пазар в Европа?

Пандемията не се отрази негативно на телекомуникационния пазар в Европа, освен че се създадоха условия за продължаваща консолидация и по-големите оператори станаха още по-големи и по-силни. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Невен Дилков, председател на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации (ECTA).

Преди по-малко от месец той пое поста, с което се превърна в първия българин, който застава начело на управителния съвет на организацията в 20-годишната ѝ история.

„Почти всички сектори в телекомуникациите получиха добри възможности за развитие във времето на пандемията. Видеоконферентните услуги преживяха звездния си миг. Те ще продължат да се развиват, като очакваме да се появят нови видове платформи“, заяви Дилков.

По думите му в телекомуникациите постоянно има възможност за появата на нов вид услуги, които да обогатят живота на потребителите. Социалните мрежи са подобно явление в последните 10-15 г.

„Основна тенденция в много държави в ЕС, сред които Франция и Испания, са виртуалните мобилни оператори, които навлизат на пазара и започват да предлагат иновативни услуги, свързани с финансови операции, със социални елементи и с подпомагане на семействата по различни начини. Предлагат се на определени ниши от пазара, на определен вид клиенти“, коментира председателят на ECTA. 

Той допълни, че това са малки или средни оператори, които работят, използвайки мрежата на големите, за да предоставят мобилни услуги на своите клиенти.

Дилков заяви още, че към момента в България няма условия за подобни виртуални мобилни оператори, но изрази надежда, че това може да се промени скоро. 

Гостът коментира и разгорещения дебат, който се води най-вече в социалните мрежи относно изграждането на 5G мрежа.

„5G не е нова технология, тя е съвкупност от технологии, които вече съществуват в последните версии на wifi, т.е. вашият телефон вече има всичките 5G технологии и ги използва ежедневно. Проблемът е, че големите телекоми загубиха нещо, което имаха в началото – доверието на хората, че те правят нещо важно за тях“, каза Дилков.

Председателят на ECTA заяви, че страни като Швеция, Великобритания и Франция са забранили използването на 5G оборудване на Huawei и др. китайски компании, без да са направили подробни изследвания дали тази техника може да се използва за шпионаж.

„В същото време преди дни четири от най-големите мобилни оператори в света, вкл. Vodafone, прегърнаха идеята за отворен стандарт за работа с радиомрежите в мобилните комуникации", каза Дилков.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още