IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън проведе първия си телефонен разговор с Путин след поемането на поста

Двамата лидери са обсъдили темите за Украйна и Навални, както и продължението на договора за ядрено разоръжаване „Нов старт“

22:48 | 26.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Джо Байдън e провел първия си телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, след като официално встъпи в длъжност на 20 януари. Сред засегнатите теми са били както въпросите около отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, така и хакерската атака срещу компютърни системи в САЩ, свързана с Москва.

От Кремъл потвърдиха, че разговорът се е провел във вторник, описвайки го като „делови и честен“. Двамата лидери също така са разговаряли и за готовността на страните им да продължат договора за ядрено разоръжаване „Нов старт“ за още пет години, се казва в позицията на Белия дом, цитирана от Bloomberg.

Обаждането се е състояло, преди Байдън да разговаря с лидерите на съюзнически страни, което подчертава важността на поддържаната връзка с Русия. Въпреки че предишната администрация наложи редица санкции срещу Русия, самият Доналд Тръмп рядко критикуваше своя колега Путин и подкрепи твърденията му, че Русия не се е намесвала в президентските избори от 2016 г., помагайки му да стане президент.

Темата за Украйна също е била сред засегнатите по време на първия официален разговор между двамата държавни лидери. „Президентът Байдън потвърди твърдата подкрепа на Съединените щати за независимостта на Украйна“, се казва в позицията на Белия дом.

„Той също така повдигна и други тревожни въпроси, включително хакерската атака на SolarWinds, съобщенията, че Русия дава награди за (залавянето на – бел. ред.) американски войници в Афганистан, намесата в американските избори през 2020 г. и отравянето“ на Навални, посочват още от президентството.

В опит да потвърди ангажимента на САЩ към съюзниците в НАТО във вторник Байдън е провел и разговор и с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили „справянето с една по-напориста Русия“, посочват от НАТО в изявление.

„Президентът благодари на генералния секретар за неговото непоклатимо ръководство на Алианса и предаде своето намерение да се консултира и работи със съюзниците по пълния набор споделени тревоги за сигурността, включително Афганистан, Ирак и Русия“, се казва в позиция на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Днешният разговор на Байдън с Путин и Столтенберг става факт ден след като той разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Договорът е безсмислен, след като не касае Китай и Индия. Според мен той е PR събитие. Разговорите за него са само повод да се засегне главната тема - какво правим с блогера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Рябков заявил, что РФ и США договорили продлить ДСНВ-3 на условиях МосквыПо словам замглавы МИД РФ, Договор продлен на пять лет без предварительных условий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Тръмп рядко критикуваше Русия но налагаше санкции и укрепваше НАТО. Както и се очакваше демократите и Байдан веднага взеха да сключват сделки с Русия. Да видим дали Путин ще се продаде на американците или ще остане верен на Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още