IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън не променя позицията си за "Северен поток 2": лоша сделка за Европа

Досега анализаторите спекулираха какво е мнението на новия президент за руския газопровод

10:06 | 27.01.21 г. 8
<p>
	<em>Джо Байдън. Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger Bloomberg</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Sarah Silbiger Bloomberg

Джо Байдън не е променил позицията си за "Северен поток 2" и го определя като "лоша сделка за Европа", коментират от администрацията на Белия дом, цитирани от Ройтерс. Като вицепрезидент през 2016 година Байдън направи това изявление по време на посещение в Швейция.

Досега анализаторите само спекулираха какво е мнението на новия президент по повод руския газопровод.

Администрацията на Тръмп одобри санкции, които спряха строителството за година. В момента Русия отново строи "Северен поток 2" с помощта на тръбополагащия  кораб "Фортуна", регистриран на името на малката московска компания "КВТ-Рус".

Ройтерс отбелязва, че в САЩ разглеждат проекта като политически, който цели да заобиколи Украйна при преноса на природен газ от Русия към Европа. В Москва и в Берлин обаче настояват, че това е изцяло икономически проект.

"Президентът продължава да вярва, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа", коментира говорителят на Байдън Джен Псаки по време на брифинг в Белия дом. Той посочи, че администрацията ще прегледа одобрените до този момент ограничения за проекта.

Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че ще преговаря с новата администрация във Вашингтон относно газопровода. Страната има нужда на източник на енергия, след като започна процеса по отказ от ядрените и въглищните си централи.

Европейският парламент също настоява страните от ЕС да се откажат от газопровода. Европейските депутати поискаха в резолюция отпреди седмица строителството да бъде спряно в отговор на ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

В Швеция пък вече се опасяват от "газова война" между Германия и САЩ, в която и те ще бъдат косвено замесени, защото тръбите на газопровода минават в шведските териоториални води в Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
"...Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че ще преговаря с новата администрация във Вашингтон относно газопровода. Страната има нужда на източник на енергия, след като започна процеса по отказ от ядрените и въглищните си централи.."Хе..Хехе.Имали нужда от източник на енергия! Ми нали имате вятърни централи бе, що ви е газ?Да не ви би някой по главата да се отказвате зорлям от атомните централи предсрочно?Нали си имате Energiewende,закво ви е тоз газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Козар ще наричаш Бойчо, защото той позволява на шизoиди като теб да драскат. От пет години повтарям, че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Газпром е на загуба за 2020 година и дългът му превишава капитализацията. Няма да фалира, защото повишава вътрешните цени с до 5% годишно. Трябва да съм доволен че *** ще платят "великите газови победи", но не съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Хаха, пияното ефрейторче газ пикае, а в туй време "Фортуна" полага тръби и до средата на април ще приключи с датския участък. Бай Х също добре си изигра картите и сега тръбата минава през основно през БГ + малък участък в Турция. Междувремено цените на газа биха всички рекорди и се видя, че от втечнената диверсификация няма много полза, освен за троловете ала пшeдaлчетo-козарче, което заработва ст'инки от постчета. Керванът си върви, стоенчетата си лаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Това не е сделка, това е плaднешки грабeж. Средствата вложени в проекта България няма да си върне, губи 2 млрд от спрения транзит през Трансбалкаския и ще бъде глобена от ЕК за неспазване на пакетите. Но уважаеми господин Serafima, никой не Ви е виновен, защото Борисов сами си го избрахте. И това не е лошо, защото човек греши. Проблемът е, че си го и харесвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Г-н Петров, бихте ли коментирали сделката на Борисов, с която се хвали за Турски/Балкански поток, според която дадохме 3 милиарда лева, както каззва Борисов за ПЪРВИ път азерска газ 5идва у нас, тоест диверсификация, а по тръбата няма и отвор с големината на карфица за отклонение при нас. ОТ ТАКЪВ по-голям подарък за Русия и Путин, здраве му кажи! Оставете историята на Русия, вижте настоящето на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Ти мaлоyмeн ли си или нас мислиш за такива? Най-големите суми, които газовото жyже газпром е заплащало на Украйна е 3 млрд долара за година. Това означава не повече(вероятно доста по-малко) от 90 милиарда за 30 години. Сериозна сума, но нищожна за издръжката на такава голяма страна.PS По времето на Черномирдин и след него газ се крадеше, но от руснаците. Случваше се в украинската газопреносна система, като украинците вземаха само комисионна. С това се занимаваше основно Юлия Тимошенко. Само наивници допускат, че рашките ще допуснат да им пипнат газчицата. Говореше се за комисионна от 8%, но наистина не мога да гарантирам нейният размер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Защо заобикалянето на укранскита газова мафия е лошо за САЩ???Явно платените от Газпром 250 милиарда $ за 30 години за пренос на газта през Украйна са намерили път към джбовете на американски корупционери-лобисти.....както е модерно да се казва за корупцията- консултантсво и лобизъм. Защо руския газ да минава през 8 враждебни и доста корумпирани страни като Украйна, Румъния и т.н като по дъното на морети отива директно до крайните потребители?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
дядка байдън, а $ 2 000 милиарда /по инфо от Жан-Крод Трише/ от предната криза потънали в американски пирамиди не са ли ЛОША СДЕЛКА??? Кога САЩ ще вълрна откраднатото от предната криза??!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още