IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Природният газ поскъпна с над 45% в Европа през зимните месеци

В България суровината се продава с 15-20% по-евтино, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз"

13:20 | 27.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ на европейските газови пазари се е повишила с над 45% от началото на декември 2020 година до 27 януари 2021 година. Това съобщи директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на открито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цена на суровината от 1 февруари.

В България цената на природния газ е с 15-20% по-ниска спрямо европейските. Това се дължи на нагнетения в Чирен природен газ през лятото, когато цената е по-ниска заради намаленото потребление, както и на газа от Азербайджан.

"Всички количества по договора с Азербайджан се реализират на територията на страната", категоричен беше още директорът на "Булгаргаз".

От газовата компания внесоха искане до КЕВР да одобри повишение на цената на природния газ със 7,5% от началото на февруари. Мотивът е именно по-високата цена на хъбовете в Европа. Работна група на КЕВР потвърди изчисленията на "Булгаргаз".

Павлов посочи, че причината за поскъпването на газа в Европа е от една страна студеното време, обхванало части от континента, а от друга - достигнатите високи цени в Азия. Според него тенденцията ще продължи и през следващите месеци.

"Към Азия се насочват големи количества втечнен газ и това влияе на цените на спот пазарите", допълни още той.

Има повишение на цените и на петрола и петролните деривати, които също са част от методиката, използвана за изчисление на цената на природния газ. По думите на Павлов увеличението е в рамките на 15 на сто.

Компанията ще предостави информация за промяната на различните компоненти на цената на 1 февруари, а след това енергийният регулатор на закрито заседание ще вземе решение относно цената на природния газ за страната.

Отчитаме високо потребление на природен газ в България, макар че зимата не е толкова студена, коментира още директорът на "Булгаргаз". Той допълни, че ще внесат и количествата, продадени от компанията по заявки в последния момент, направени от лицензианти.

"Всеки лицензиант, който извършва услуга от обществен интерес, следва много внимателно да планира и гарантира своите доставки", категоричен беше Павлов и допълни, че "Булгаргаз" планира своите доставки месеци преди началото на годината с доставчиците по дългосрочни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И го каза на германците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мхм , който не ще руски газ има и дърва ... ама са в Сибир , както казва др. Путин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
на спот пазара играе цената , на дългосрочните договори за втечнен газ не ... ако ти трябва само зимъска газ си пазариш на спот пазар лятото и си точиш кога ти требва ... при всички положения е по-евтино от рассийския тръбен ... питай ердоган щп купува втечнен , а не от вовата , хем тръби му пуснаха безплатно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Момче, не се излагай. Газта в Азия поскъпна поради лошото време и всичкото LNG се запъти нататък. Естествено, че подскочи и цената. Както винаги има едно но. В случаят но-то е че европейските хранилища бяха пълни на 100%. Това са малко над 100 млрд кубика. В момента трейдърите печелят , защото през лятото купуваха от Газпром на цени от 60 до 100 $ за 1000. Продават на 180 - 200(? не ми се проверява). Не стига това, а при ниските цени наеха и украинските хранилища. Там нагнетиха около 15 млрд куб метра, които в момента продават в Европа. Това също е евтина газпромовска газ, за черни(светли за трейдърите) дни. Така че не се вдетенявай, а направи бакалската сметка, кой фактически печели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хаха, само опорката си е разбрал правилно...за другото трябва да четеш повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Сега, доколкото разбирам, оказва се, че втечненият газ не само свалял цената (с по 1%, понякога), ами даже я вдига :) Така да се каже - и цените се диверсифицират в посока нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още