IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван ускорява производството на чипове, за да спаси автомобилната индустрия

Тайванските производители на полупроводници са се договорили да увеличат производството на 102-103% или дори повече

14:18 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Водещите тайвански производители на полупроводници обещаха да "направят всичко възможно", за да се справят с недостига на чипове, който парализира световната автомобилна индустрия, заяви в сряда министърът на икономическите въпроси на Тайван Уан Мей-хъ, добавяйки, че ще отнеме време, преди ситуацията да се подобри, тъй като производствените линии вече работят на пълен капацитет.

Министърът защити местните производители на полупроводници, като заяви, че те са предупредили клиентите си, че свиването на поръчките на чипове през миналата година може да бъде "опасно".

Думите на Уан Мей-хъ илюстрират как проблемът е придобил международни политически измерения. До правителството на Тайван бяха отправени молби от САЩ, Япония и Европейския съюз (ЕС) за помощ за облекчаване на недостига на чипове, съобщава Nikkei Asia Review. 

Министърът коментира ситуацията след среща с ръководителите на четирите основни тайвански компании, произвеждащи полупроводници - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., United Microelectronics Co., Vanguard International Semiconductor и Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Техни клиенти са разработчиците на автомобилни чипове като NXP, Infineon, Renesas Electronics, Rohm и STMicroelectronics.

„Производствените линии на тези концерни вече работят на пълен капацитет, а някои дори са претоварени ... Но стигнахме до консенсус - нашите производители на чипове ще направят всичко възможно, за да подкрепят нашите клиенти от автомобилостроенето в САЩ, Европа и Япония, където са ангажирани толкова много работни места, и това е от решаващо значение за световната икономика “, изтъква Уан Мей-хъ.

По нейните думи тайванските производители на полупроводници са се договорили да увеличат производството на 102-103% или дори повече, като всички допълнителни мощности се пренасочват към автомобилната индустрия и свързаните с нея чипове.

Според министъра ще отнеме време, преди да се възстановят доставките. Изработването на стандартен чип за управление на захранването например отнема около 50 дни плюс още една седмица за тестване, преди да бъде изпратен до компаниите за автомобилни чипове, междинното звено по веригата на доставка, преди автомобилните производители. След като бъдат доставени, тези чипове трябва да бъдат вградени в модули и накрая поставени в автомобилите. Производството на някои от по-сложните чипове може да отнеме до три месеца.

Уан Мей-хъ посочва, че тайванските концерни са предупредили разработчиците на автомобилни чипове по време на предприетото от вторите редуциране на доставките през първите три тримесечия на 2020 г., че подобно действие може да бъде „опасно“. Според министъра недостигът на автомобилни чипове засяга предимно традиционните производители на автомобили, а не компаниите, разработващи електрически превозни средства.

Липсата на достатъчно чипове е причина за сериозното прекъсване в производството на някои големи автомобилни компании като Volkswagen, Ford, Honda, Daimler и Nissan.

Според Уан Мей-хъ този проблем подчертава значението на тайванските производители на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още