IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК напредва с процедурата срещу Полша за върховенството на закона

Варшава има срок от един месец да промени законодателството си или рискува да бъде изправена пред Съда на ЕС

14:37 | 27.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е изпратила мотивирано становище на Варшава относно опасенията за спазването на принципа за върховенството на закона, съобщават от Брюксел. Това е следващата стъпка в процедурата.

На 3 декември 2020 година ЕК изпрати официално уведомително писмо, с което допълни започналата през април 2020 година наказателна процедура срещу Полша. Отговорите на Варшава по казуса не удовлетворяват ЕК, става ясно от съобщението днес.

Следващият ход по наказателната процедура е сезиране на Съда на ЕС.

Европейската комисия се опасява от нарушения на независимостта на съдебната система в Полша. Това е нарушение на европейските практики и принципи.

Приет в началото на 2020 година закон предвижда създаването на дисциплинарна комисия към Върховния съд, но без гаранции за безпристрастност и независимост на органа. Това поставя под въпрос как съдиите ще взимат своите решения и упражняват правомощията си.

Според предвидените мерки в закона ще може да бъде снеман имунитетът на съдии при водене на наказателни производства срещу тях, временно отстраняване от работа и намаление на заплатите. Дисциплинарната комисия ще има право да взема становища по повод трудовите правоотношения, социалните осигуровки и условията за пенсиониране на съдиите от Върховния съд.

Полша има срок от един месец да отговоря на тези опасения на Брюксел и да предприеме нужните по европейското законодателство мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
или може би греша ... мнозинство ли са хомосексуалистите в ЕС ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
абсолтно недемократично , даже нахално е налагането на някои "ценности" , изповядвани от малцинство , върху цялото общество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
какво не и харесват в Брюксел на Полшата ...? По- яростен русофоб няма , по католици са и от папата ... явно заради хомосите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още