IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални е истинската заплаха за Путин

Под твърдия подход спрямо него прозира крехкостта на путиновия режим

11:19 | 28.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато преди две години руски приятел на автора на Financial Times Гидиън Рахмън му е казал, че според него Алексей Навални представлява сериозна опасност за Владимир Путин, журналистът е скептичен. Русия бе устояла на международното осъждане и икономическите санкции след анексирането на Крим през 2014 г. Страната току-що бе организирала успешно Световно първенство по футбол. Президентът Путин изглеждаше стабилно в Кремъл, пише днес Рахмън.

Но приятелят му се оказва прав. Чрез своята храброст, решителност и разследващ нюх Навални съживи руската опозиция. Той оцеля при опит за отравяне и се върна в Русия, където го грозяха арест, затвор и евентуално смърт. Неговият пример вдъхнови масови протести в цялата страна. Независимо дали Навални в крайна сметка ще успее или не, той сега представлява най-опасната заплаха, срещу която Путин се е изправял през двете си десетилетия на власт.

И преди имаше големи демонстрации срещу Путин. Бях в Москва в началото на 2012 г., когато хиляди излязоха на улиците в знак на протест срещу завръщането на руския лидер в президентството. Бях отново там миналото лято, когато имаше нови антипутински демонстрации, провокирани от фалшифицирането на местните избори.

Но този път усещането е различно. Настоящите протести се проведоха в над 100 града в Русия - от Владивосток на тихоокеанското крайбрежие до Иркутск в Сибир и Казан в Татарстан. Опитни наблюдатели казват, че насилието, използвано срещу протестиращите, се увеличава: полицията размахва палките си с повече страст, а някои демонстранти отвърнаха. През 2012 г. опозицията нямаше изявен лидер. Сега има.

Навални и неговата организация разпалиха обществения гняв с изключително разследване на дворцова резиденция на Черно море, очевидно построена за Путин. Филм и илюстровано есе, пуснати така, че да съвпаднат със завръщането на Навални в Русия, подчертават невероятната пищност на двореца. Компютърни макети, за които се твърди, че се основават на информация от недоволни работници, показват казино, стая за танци на пилон, амфитеатър и нещо, което прилича на подземна пързалка за хокей. В сравнение с това имението Mar-a-Lago на Доналд Тръмп изглежда като барака. Твърди се, че общата площ на комплекса, заснета с дрон, е 39 пъти по-голяма от Монако.    

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че макар дворецът да съществува, той не принадлежи на Путин. Което повдига очевидния въпрос на кого е тогава.

Кремъл продължава да игнорира Навални като незначителна фигура и доскоро отказваше да произнася публично името му. Поддръжниците на Путин посочват социологически проучвания, според които Навални се радва на малка обществена подкрепа, докато Владимир Владимирович остава относително популярен. Но режимът не е готов да провери това твърдение, като позволи на Навални да участва в избори.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Смях, смях.... Някакъв средно статистичски *** бил заплаха за Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
За тиквениците с ватенки ще повторя историята на великия опозиционер Немцов.Почна като к ра де ц по приватизационните години и завърши застрелян от някакъв чеч енски бандит, понеже споделял с него някаква ук ра ин ска про ст и тут ка. Нищо драматично, впрочем, не е било голяма любов, поне съдейки по семейните отношения на "опозиционера".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А по въпроса - истинската заплаха за ботоксния плъх беше Немцов, затова го и убиха.Навални няма да се учудя, ако бъде използван за наплашване на бабишкерите и редовия руски пияница, че да приеме наследника на *** безропотно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Идва края на дребния вредител ***! За радост на всички с мозък, хора с образование, успяващи в живота и за ужас на всякакви лузъри, социални аутсайдери и обществена ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Навални е истинската заплаха за Путин Пеше, оди се прегледай бе брат!На такива неща дядо викаше:- Ще ти се смеят с г***ззъ си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
"Навални е истинската заплаха за ПутинПод твърдия подход спрямо него прозира крехкостта на путиновия режим"Агитация за антируски активисти. Навални е от същото котило, като онази домакиня от Белорус, която била - по нейните думи - "слаба жена" но,нсе бута да "управлява"...държава.Не знам, защо си въобразяват някоинче, управлението на ДЪРЖАВА е за "слаби" и достатъчно глупави, че да слушат и са подскачат за фактическите си "отровители". Знам само, че нещата са съшити с бели конци. Иначе, Навални, досега, да бе успял да привлече на своя страна не 3-5000 души, ами поне {50% + 1}.Като го стори, ще си помисля пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
"Кому он нужен?": Путин - о Навальномhttps://***.youtube.com/watch?v=mQqA4oyf99o-------------------------------------------------------------no comment .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
как се смени с пенсионерската Администрация в Сашефската Компарития с оня Блинкин от Руски произход даже и се почва, Путин е виновен, той е насъскал Антифата у Капитолия, изял е леля си слагат си го с Тромпета в слободното междучасие .... мммда още малко и швепс, по скоро Сашш ке падне, а Путин тек 2024г. с Дневални или без него ако е жив до тогава .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Hahahaha - идиoтuте са се събрали да събират козарски стинки :)Няма такива лозари като вас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
georgi_shum
преди 3 години
Путин Вор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още