IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските строителни компании след Brexit: Растящи разходи и недостиг на материали

Цената на дървесината е нараснала с 20%, а наличностите на материали за покриви са ограничени

16:25 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британските компании за жилищно строителство са изправени пред недостиг на строителни материали и растящи разходи, тъй като нарушенията, породени от коронавируса и Brexit, започват да натежават на индустрията, предава Bloomberg. 

Рязкото повишаване на цените и забавянията на някои британски пристанища имат голямо въздействие на фона на силното търсене, съобщава Федерацията на строителите, чиито членове произвеждат 76% от строителните продукти във Великобритания. Цента на дървесината е скочила със средно 20% и има данни за ограничени наличности на материали за покриви, допълва федерацията.

„Колкото повече се проточва проблемът, толкова повече ще бъдат засегнати и големите компании за жилищно строителство“, коментира главният изпълнителен директор на Федерацията на строителите Джон Нюкомб. До момента по-малките компании за жилищно строителство понасяха бремето, но „правим всичко възможно да подобрим положението и да увеличим доставките, за да отговорим на настоящото търсене“, казва Нюкомб.

Предизвикателствата се случват в изключително важен момент за строителните компании, които не успяват да отговорят на търсенето на жилища преди изтичането на данъчната ваканция за купувачите в края на март. Макар че секторът е един от малкото, които могат да продължат да работят при поредната национална блокада, започнала през януари, бумът, който повиши цените на жилищата до рекорд през 2020 г., изглежда няма да се задържи, тъй като става все по-малко вероятно покупките да бъдат финализирани преди крайния срок на данъчната ваканция.

Persimmon, която е най-голямата компания за жилищно строителство във Великобритания, предупреди по-рано този месец за несигурност, свързана с нарушенията заради пандемията и по-широкото въздействие от споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Великобритания въпреки „устойчивото търсене“ на нови домове.

Товарните компании отхвърлят един на всеки пет договора за превоз на стоки от Франция към Великобритания, тъй като въведените гранични правила след Brexit се прибавят към забавянето на движението на стоки през Ламанша, сочат данни на глобалната логистична платформа Transporeon.

„Изправени сме пред перфектна буря, причинена от редица фактори, включително недостиг на контейнери заради безпрецедентно търсене и екипажи и превозвачи, които не са склонни да поемат резервации за Великобритания заради задръстването на британските пристанища“, казва Майк Татам, директор на отдел „Продажби и маркетинг“ в семейната компания Lakes Showering, цитиран в съобщението на Федерацията на строителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още