IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Федералният резерв не промени основните лихви

Темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се забави през последните месеци, отчитат централните банкери

21:07 | 27.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Al Drago/Bloomberg</p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв не промени нищо в сряда по отношение на помощта, която оказва за икономиката, която според служителите на централната банка се е забавила.

В съответствие с пазарните очаквания Федералният комитет за отворения пазар, който определя паричната политика, заяви, че поддържа основния си лихвен процент близо до нулата, и поддържа програмата за закупуване на активи, при която Фед купува облигации за най-малко 120 млрд. долара на месец.

Основният лихвен процент остава на ултраниското ниво от 0,0 до 0,25 процента, както заяви централната банка тази сряда. Това все още е подходящо с оглед на ситуацията на пазара на труда и ниската инфлация, се казва в съобщението.

„Темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се забави през последните месеци, като слабостта се концентрира в секторите, най-неблагоприятно засегнати от пандемията“, се казва в изявлението на комисията след заседанието.

В изявлението се подчертава, че Covid-19 „причинява огромни човешки и икономически затруднения в САЩ и по света". 

Като цяло банкерите оставят изявлението непроменено, освен че добавят към позицията си, че растежът ще зависи от пандемията.

„Пътят на икономиката ще зависи значително от хода на вируса, включително от напредъка във ваксинациите“, се казва в становището.

Анализаторите не очакваха смяна на посоката след първото за тази година заседание по паричната политика на американската централна банка. Започналото вчера двудневно заседание е и първото след встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън точно преди една седмица.

Очаква се новата администрация да възобнови по-класическите отношения между властите и могъщото Управление за федерален резерв (УФР), на което дори се наложи да воюва, за да запази независимостта си по време на четирите години управление на Доналд Тръмп. Още повече, че най-вероятно Фед ще намери съюзник в лицето на новата министърка на финансите Джанет Йелън, която е и негов бивш ръководител.

Заседанието приключва само ден, преди да бъдат публикувани данните за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 година. 

Очаква се икономическият растеж, който отчете исторически срив през второто тримесечие, последван от също толкова исторически ръст през третото, да забави темп през последните три месеца на миналата година. 

Някои от централните банкери на Фед посочиха през последните седмици, че намаляването на програмата по изкупуване на облигации би започнало още в края на 2021 г., въпреки че Пауъл поясни на 14 януари, че „сега не е моментът да говорим за оттегляне“.

Решението на комитета бележи края на първото политическо заседание на Фед, откакто демократите поеха контрола над Сената в началото на януари - събитие, което беше широко разглеждано като положителен фактор за перспективите пред американската икономика през 2021 г., увеличвайки шансовете за отпускане на допълнителни фискални стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Браво, много минуси!Ама то Путин го рече по Давос-кият телевизор!Аре на плюсове, бърдже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 3 години
Инвестор....тази статия може да си я копирате и пейст, пейст, пейст цялата 2021 защото Фед няма да промени нищо през 2021...просто мунициите свършиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ъмдам, Дълбоката държава рече:- Икономиката на Златният милиард е илюзия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още