IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е напът да отбележи най-лошия старт на годината от 2011 г.

На фона на поевтиняването прогнозите са, че търсенето ще се възстанови през 2021 г.

10:36 | 28.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото се понижава, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) остави без промяна основната си лихва в сряда и запази настоящия темп на покупка на облигации. Така благородният метал е напът да отбележи най-лошия си старт на годината.

Фед потвърди, че ще запази темпа на покупки на облигации на 120 млрд. долара месечно, докато не отбележи „значителен по-нататъшен напредък“ за постигане на своите цели за инфлацията и заетостта. В изказване след първата среща на Федералната комисия по отворените пазари за 2021 г. гуверньорът Джером Пауъл заяви, че ще отнеме „известно време“ да се достигне прагът за намаляване на покупките.

Минути след 9:30 ч. българско време спот цената на златото намалява с близо половин процент до 1835,68 долара за тройунция.

За месеца благородният метал поевтиня с 3% - най-лошото му януарско представяне от 2011 г. Трейдърите се ориентират в посока на засилващия се долар, надеждите за още парични стимули и траекторията на пандемията. По думите на Пауъл разпространението на ваксините срещу COVID-19 е основа за оптимизъм, а някои развития сочат към „подобряване на прогнозата“ по-късно през годината.

На този фон от Световния съвет по златото правят оптимистична прогноза за търсенето през годината. Според организацията то ще се възстанови през тази година, след като спадна до най-ниското си ниво от над десетилетие през 2020 г.

Заради рекордните цени и пандемията търсенето на златни бижута достигна абсолютно дъно през 2020 г., посочват от Съвета в доклад, публикуван в четвъртък. Основни фактори за понижението бяха пазарите в Индия и Китай, които преживяха исторически ниски продажби.

Но възстановяването на китайската икономика подкрепя и съживяването на търсенето, казва Луис Стрийт, старши пазарен анализатор на Световния съвет по златото.

Прогнозите за тази година отчасти зависят и от инвестиционното търсене, което достигна рекордно високо равнище миналата година. Това помогна на благородния метал да поскъпне най-силно от десетилетие през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 3 години
Същите са очакванията ми и за сиренето на Маджаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Нормално ! Колкото повече хора се ваксинират ще ходи надолу. Очаквам цени между 1300-1400 евро унция в края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още