IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примамването на американските компании обратно в САЩ от Китай ще бъде трудно

Битката обаче трябва да се води, тъй като алтернативата е да се предаде титалата „икономически център на света“ на авторитарен съперник

16:04 | 05.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от декларираните икономически цели на президента Джо Байдън е да измести веригите за производство към САЩ, особено тези от Китай. Това е нещо, което привържениците на прераждането на индустриалната политика искаха отдавна. Но то ще бъде много трудно. САЩ плуват срещу мощни течения, които тласкат икономическата активност към Азия. Проблемът изисква смело и креативно мислене, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Обикновено, когато хората разсъждават за международната конкуренция при инвестициите, те мислят за две държави, които се състезават коя може да предложи на мултинационалните корпорации по-добра бизнес среда. Този образ е изключително повърхностен.

На първо място, географията е важна - когато дадена компания инвестира в Китай, тя се доближава до специализирани производители на компоненти в Япония, Южна Корея и Тайван, евтини сглобявания във Виетнам и Индонезия, а също така са по-близо до всички тези крайни пазари. За разлика от тях САЩ са географски изолирани, като наблизо са само Мексико, Канада и няколко малки държави.

На второ място, размерът на пазара има значение. САЩ все още са най-големият национален потребителски пазар в света, но Китай наваксва и примамливостта на 1,4 милиарда потребители винаги е в умовете на корпоративните мениджъри. С други думи, САЩ ще се борят срещу титаничните сили на икономическата география и числеността на населението.

Веригите на доставки също така си имат своя логика. След като мрежа от доставчици и купувачи се изгради в даден район, може да бъде много трудно да накарате части от тази мрежа да се изнесат. Помислете за производителите на автомобили и доставчиците на авточасти в региона на Детройт - нито един от тях не може да се премести, без да изостане от другите. Китай се превърна в това, но в далеч по-голям мащаб. За много компании фактът, че просто няма къде другаде да отидат им дава увереност, че всичко, от което се нуждаят, може да бъде произведено около тях.

Тези фактори обясняват защо инвестициите продължават да се изливат в Китай, въпреки пандемията, търговската война, набъбващите местни заплати, както и постоянната заплаха от кражба на технологии и подкрепяни от държавата вътрешни конкуренти. Компаниите просто не могат да си позволят да странят от източноазиатските пазари или вериги за доставки.

Разбира се, Китай не лежи на лаврите си - страната положи големи усилия за подобряване на климата за мултинационалните компании и се изкачва в класацията за „лекота на правене на бизнес“. Така че, като се вземе предвид всичко, не е чудно, че повечето мултинационални компании, инвестирали в Китай, пренебрегват призивите за преместване на бизнеса си. Дори други източноазиатски страни като Япония и Тайван - известни със своите умения в индустриалната политика - се радват на много скромни успехи в насърчаването на компаниите си да се диверсифицират извън Китай.

Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
когато чайниците премахнат сисстемата "996 работни часа" тогава нещата с производството ще започнат да се нормализират . дотогава всеки ще предпочита там да изнася всякакъв неквалифициран труд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Асане, в хАмерика го правят бе... в китай го сблабят само, анадъмо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 3 години
iPhone къде го правят още - в Поднебесната или в хАмерика?Дончо беше много притеснен, че нямало как да се прави в щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
*** несмислен, нали по собстрените си класации САЩ са 1-ва икономика!Как за няколко месеца се срина с -30% и кусур процента пак по собствените си данни.5-6 университета, от които 2-3 технически нищо не значат на общият фон.Ама си **** ***, не мож го разбра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
Де.би, що тогава Бункерното старче, Лавров, Песков и куп други слуги на въпросното старче си пращат децата да учат там бе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аман от разни плямпачи, дето не са си подавали носа от Полски Тръмбеш, иначе много ги разбирали нещата.Пенсийо, я виж колко са американските униеситети в топ 20 или топ 100 на света и после скимти тук!САЩ и Британия са номер едно по висши училища, всеки с акъл и пари иска там да учи, то поредните заучени тъъпанарщини пак изсипва! От последия 1 век 95% от изобретенията идват от САЩ, включително и компютъра/интернета, от които църкаш сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Примамването на американските компании обратно в САЩ от Китай ще бъде трудно Ако не се пренапише измамната им образователна система, имитираща образование и прибираща маса пари - невъзможно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още