IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем общини в Средногорието започват екологична преработка на отпадъци

Проектът на Община Златица е на стойност 8,9 млн. лева и се финансира и по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

12:23 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Нови съоръжения за преработка на отпадъци в седем общини в Средногорието вече започнаха работа след официалното им откриване.

Проектът е на Община Златица и е на стойност от близо 8,9 млн. лева, в който безвъзмездното финансиране е в размер на 6,6 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

В рамките на проекта е въведена система за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци в общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч. Осигурена е също техника за събиране и транспортиране, както и съдове за разделно събиране.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и кметът на Златица инж. Стоян Генов откриха компостиращата инсталация и инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци на територията на седемте общини, съобщиха от екологичното министерство.

Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци е с капацитет от близо 3 хил. тона годишно, а тази за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци - с капацитет до 6 хил. тона.

Съоръженията са изградени на площадка в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците (РСУО) „Средногорие Еко“. Инсталациите ще приемат и преработват отпадъци от населени места с общо 21 хиляди жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още