IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат 2020 г. със спад на БВП от 3,5% - най-големият от 1946 г.

Експанзията на икономиката в коледното тримесечие не компенсира напълно кризисното понижение през първата половина на годината

16:08 | 28.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на американската икономика с 4% през коледното тримесечие не беше достатъчен, за да предотврати целогодишното свиване, но за сметка на това се очаква ръст през 2021 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 4% на годишна база през четвъртото тримесечие, според предварителната оценка, публикувана от Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучването на икономисти от Bloomberg бе за ръст от 4,2%.

Докато производството на стоки и услуги беше далеч по-бавно от рекордните 33,4% през предходните три месеца, темпът на растеж все пак надмина средната стойност от продължилата десетилетие експанзия, която приключи в началото на миналата година.

Забавянето на общия растеж до голяма степен отразява внезапното намаляване на потребителските разходи след третото тримесечие. Личното потребление, най-голямата част от икономиката, се е увеличило с 2,5% на фона на прогнозите за ръст от 3,1%. В същото време други части на икономиката продължиха да блестят. Нежилищните инвестиции са се разраснали с темп от 13,8%, движени от фирмените разходи за оборудване, докато разходите за жилища нараснаха с 33,5%.

Последните данни подчертават дихотомията на икономическото възстановяване. Домакинствата са станали по-предпазливи по отношение на разходите, най-вече за дейности, свързани с услуги, но също така и за стоки.

И все пак изненадващата динамика в продажбите на жилища засилва строителството, а компаниите продължават да инвестират в оборудване. Това помага да се поддържа възстановяване на производството, като в същото време фабриките стимулират производството, за да попълнят спадналите си запаси.

Но растежът през третото и четвъртото тримесечие не компенсира изцяло резкия спад от първата половина на годината, оставяйки САЩ с годишно свиване от 3,5%  на годишна база, и е първото от финансовата криза, както и най-голямото от 1946 г.

Докладът отбелязва края на бурна година. Глобалната пандемия s Covid-19 и правителствените усилия за нейното ограничаване изпратиха икономиката в рецесия за броени седмици. Въпреки че продължаваше да напредва с изтичането на годината, реалният БВП все пак се сви с 2,5% през 2020 г. спрямо пика на предпандемичната продукция на четвъртото тримесечие на 2019 г.

Въпреки това икономическите перспективи тази година се подобряват. В края на декември беше одобрен пакет за помощ за пандемията от 900 млрд. долара, който включва както стимули за милиони американци, така и финансова помощ за малкия бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ако се махнат нарисуваните нови гущери, ще си дойдем на думата - т.е. ситуацията след локдаун-а.-30%че и горница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още