IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще събират разделно и текстилни отпадъци

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците

18:02 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Общините ще бъдат длъжни да събират разделно текстилни отпадъци и обувки освен хартия, метал, стъкло и пластмаса. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за управление на отпадъците.

Промените в закона са свързани с изпълнение на евродиректива, заради която законодателно се завишава целта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци у нас до 65 на сто и намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци към 2035 г., съобщава БНР. 

С промените в закона общините ще имат допълнителен ангажимент по задължително разделно събиране и на текстилни отпадъци наред с хартия, метал, стъкло и пластмаса. А биоразградимите отпадъци общините ще трябва да разделят и рециклират при източника или да се събират разделно и да не се смесват с други видове отпадъци.

От ГЕРБ подчертаха, че основната цел на промените е да се ограничат рисковете за околната среда при дейностите с третиране на отпадъци.

Въпреки широката подкрепа в пленарната зала опозицията обърна внимание на някои трудности в изпълнението на закона.

„Добре е, че в масово разпространените отпадъци се включват и други потоци, а именно дрехи и обувки, но големият проблем е дали системите, които ще се създадат за тяхното събиране, ще бъдат ефикасни. И в момента в големите градове има контейнери за дрехи, но не е видно, как това ще се случи и в малките градове, където се изхвърлят много по-малко дрехи.“, каза депутатът Джевджет Чакъров от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още