IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Може да очакваме трета вълна на коронавируса в края на март

Южноафриканската мутация на вируса е много по-опасна от британската, предупреди здравният инспектор

11:14 | 29.01.21 г. 33
<p>
	<em>Ангел кунчев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ангел кунчев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако разпространението на британската разновидност на коронавируса в България се увеличи, можем да очакваме ръст на заболелите в края на март, прогнозира главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Нова телевизия". Той посочи, че във Франция очакват пика на третата вълна в средата на март.

"Не е задължително тя да дойде в такъв вид и в такъв интензитет до Източна Европа", допълни още той и предупреди, че е напълно възможно да се стигне до този вариант.

Концентрацията на вируса от британската разновидност е между 10 и 100 пъти по-висока, което определя и по-голямата заразяемост, обясни Кунчев. По данните сега 10 души в България заразяват 6-7 души, а във Великобритания - 27. Това е причината и да бъдат отказани различни варианти за предпазване като шалове и шлемове, допълни здравният инспектор.

Кунчев успокои, че засега британският щам е в България, но е пренебрежимо нисък процентът му на разпространение. Неговите притеснения обаче са свързани с разпространението на южноафриканската разновидност на вируса.

Малко страни в Европа показват разпространение на този вариант. Той предизвиква по-тежко заболяване и намалява средната възраст на смъртността. Засега не е доказано дали ваксините работят срещу него. Според Кунчев ваксините могат лесно да бъдат преработени, така че да обхванат различни вариации на вируса, но това означава, че непрекъснато трябва да се реимунизираме срещу нови и нови мутации.

Към края на февруари ще може да тръгне и третата фаза на ваксинирането, тоест рисковите контингенти, а в края на март - и масовата ваксинация, прогнозира Ангел Кунчев. Той посочи, че ще има увеличение на доставките от ваксини през февруари, защото и Pfizer/BioNTech и Moderna вече са реорганизирали производството си.

Според него поръчаните от правителството ваксини са достатъчни и само след месец проблемът ще бъде как да постигнем очакваните нива на ваксинирани вместо има ли достатъчно ваксини.

По отношение на маските Кунчев каза, че маските с висока степен на защита не са от такова съществено значение, ако се води "нормален начин на живот".

"Ключовото не е каква маска ползваме, а как и кога", каза още здравният инспектор и допълни, че правилното ползване на обикновени маски е достатъчно за нормалния начин на живот, тоест не в болнично отделение с висока концентрация на вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
... ти как можеш да определиш за правилно/грешно едно решение от медицинска гледна точка без да си наясно с механизмите зад него ... ?! Аз не мога, имам съвест и не вземам решения по въпроси далечни на сферата ми на компетентност. За подобни ще разчитам на професионално доказали се лица....е те точно тук се крие ключа за палатката, разковничето на проблема и т.н, че именно специалистите още от началото не са заели единодушно мнение (самото СЗО месеци наред беше разделено на два лагера), нямат общо становище, нямат обща позиция - и това е породено от няколко факта - първо медицината не е точна наука, второ - всеки организъм има своите индивидуални характеристики и особености и трето - медицината не е достатъчно развита да даде бързи и точни отговори на днешните неясноти.Пропуснах да спомена, че и човека като вид е странно същество с разум, чиято преценка може да бъде повлияна от редица външни и вътрешни фактори (редица световно признати светила в медицината отричат мерките за справяне с вируса и неговата сериозност)За ваксините същото има колебание у населението и е само - 30% от мед.персонала се ваксинира доброволно, а останалите, защо не искат? Какви са им съмненията? Защо въобще има съмнения?Защо все повече медици познати ми казват, че биха се ваксинирали със Спутник, тъй като механизма за създаване на ваксината е утвърден и всички ваксини които са ни начаткали като малки са правени по този начин, не РНК, не нам кви си... ... За разлика от медицината математиката е точна наука...тъм числата говорят, а конкретно за строителството ако желаеш да пренебрегнеш числата, то отговорнността за застрашените човешки животи си я поемаш сам.При медицината нещата не стоят така... на колкото лекари идеш, всеки е със собствено мнение на база придобит собствен опит - да ама както казах, всеки организъм е строго индивидуален и лекарствата за едни са отрова за други. Маската като защитно средство за едни и бич за други...ваксините също..Та затова хората са с различни полюси и за вируса и за короната (едните се накъкват от страх да не Омрат, на други не им дреме)...защото специалистите не създават усещане за професионализъм, сигурност в действията, еднаквост на мненията. Отделно държавниците изключително политизираха темата, а това е възможно най-грешния подход на фона на световното недоверие в управляващите институции. Също така безсилието си личи и в хаотичността на действията и Заповедите (малък пример с две поредни заповеди излезли с няколко часа разлика за носене и неносене на маски, последен пример с работещите ресторанти по хотели и неработещите срещу хотелите) А в съчетание и със свободията която създава и Интернет - раждат се конспиративни теории и още повече се разклаща психиката на и без това вече достатъчно объркания медицински некомпетентен средностатистически гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ами мише , влизаш в статистика и наблюдаваш добавената смъртност в 5 годишен период назад . гледаш пандемичната вълна как се е движила и предприеманите мерки и сравняваш . имаш кривите на леталните случаи , и общите и тези с ковид 19 и заразените . наслагваш и даваш смислено обяснение . айде за БГ е малко трудно , че порталът на НСИ е малко смотан , ама на некои от по човечните държави можеш да го направиш в техните статистически служби ...мен ме интересува големото Омиргане от големото ваксане що не се случва ... :))) ... не се лъзгай покрай вЪпросът ... !! можеш да се регистрираш вече при личният лекар за ваксане ... ще се пишеш ли доброволец ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хаха ... припомни ми го принципът на питър ... :))) ... никога не съм го взимал насериозно това и го бех позабравил ...тъй , като ги четеш сладурите под нас , колко от тях са писали (не бъркай с попълвали) трудова характеристика ... ?! или пък да оформят документите за едно работно място с трудовата медицина ... ?! но нареждат кое как и къде ... кой от кой по знаещ и можещ ... в пъти надскочили нивото си на компетентност ... :))) ... ти как можеш да определиш за правилно/грешно едно решение от медицинска гледна точка без да си наясно с механизмите зад него ... ?! приемам , че разбираш от строителство на достатъчно високо ниво . какво се случва с проектите на хора , игнорирали твои съвети и становища ... :))) ... замисли се . тук е същата ситуация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Вирусът атакува клетките на дихателната система като се прикрепва към ACE2 рецепторите на клетките, чрез своят S -протеин. Нещо като ключ-ключалка. В нито една от мутациите начина на проникване не се е променил, а ваксините атакуват именно този механизъм. Според мен ваксините са и ще останат ефективни. И пак според мен, докато успеем да се ваксинираме ще се изгради естествен стаден имунитет. В някой области на Италия над 40% от хората имат антитела, а в русия средно 25% от населението имат такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
а ще шиеш, мани, не хаби ръчен труд....давам 5 лева да идеш до някой супермаркет да купиш руло пликове за *** по 75l. Ще свършат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
а, като те гледам теб и писанията ти те оценявам като по-компетентен и подходящ кандидат по здравните въпроси..и по зелените... та те и двете имат общо с темата за световното здравеопазване, така че къде съм тръгнала да се меря с интелектуални колоси....виж, ако става въпрос за строителство по зелените въпроси ще ударя рамо като твоя дясна ръка съветник.Лесно казваш....повярвай ми - елементарни процеси на управление се превръщат в нещо много сложно, когато са намесени хора достигнали ниво на некомпетентност (Принцип на Питър) - ако не си се запознал с въпросния принцип, моля, заповядай, ще ти се стори доста интересен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз ше му ушия собственоръчно един чувал на брадатия Маймунчев, кат Райна Княгиня как го шила Знамето ... нема страшно щом е за изтребването на такива недоразумения ресурси все ще намерим ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ми то от такива кат тебе и твойта пacмина идва големото Омиране от пЛандемията ама нешо верно се бави .... е чудно що ли ? .... ми щот не съществува ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ами кандидатсваш за управленска позиция в световното здравеопазване и променяш протоколите . лесно е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
:)))рнк вирусите имат този навик , мутират лесно и бързо , понякога успешно , и по често не . четох , че вече има регистрирани на 12000 регистрирани мутации ... не падай на нивото на форумния планктон ...https://***.nature.com/articles/d41586-020-02544-6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още