IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Може да очакваме трета вълна на коронавируса в края на март

Южноафриканската мутация на вируса е много по-опасна от британската, предупреди здравният инспектор

11:14 | 29.01.21 г. 33
<p>
	<em>Ангел кунчев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ангел кунчев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако разпространението на британската разновидност на коронавируса в България се увеличи, можем да очакваме ръст на заболелите в края на март, прогнозира главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Нова телевизия". Той посочи, че във Франция очакват пика на третата вълна в средата на март.

"Не е задължително тя да дойде в такъв вид и в такъв интензитет до Източна Европа", допълни още той и предупреди, че е напълно възможно да се стигне до този вариант.

Концентрацията на вируса от британската разновидност е между 10 и 100 пъти по-висока, което определя и по-голямата заразяемост, обясни Кунчев. По данните сега 10 души в България заразяват 6-7 души, а във Великобритания - 27. Това е причината и да бъдат отказани различни варианти за предпазване като шалове и шлемове, допълни здравният инспектор.

Кунчев успокои, че засега британският щам е в България, но е пренебрежимо нисък процентът му на разпространение. Неговите притеснения обаче са свързани с разпространението на южноафриканската разновидност на вируса.

Малко страни в Европа показват разпространение на този вариант. Той предизвиква по-тежко заболяване и намалява средната възраст на смъртността. Засега не е доказано дали ваксините работят срещу него. Според Кунчев ваксините могат лесно да бъдат преработени, така че да обхванат различни вариации на вируса, но това означава, че непрекъснато трябва да се реимунизираме срещу нови и нови мутации.

Към края на февруари ще може да тръгне и третата фаза на ваксинирането, тоест рисковите контингенти, а в края на март - и масовата ваксинация, прогнозира Ангел Кунчев. Той посочи, че ще има увеличение на доставките от ваксини през февруари, защото и Pfizer/BioNTech и Moderna вече са реорганизирали производството си.

Според него поръчаните от правителството ваксини са достатъчни и само след месец проблемът ще бъде как да постигнем очакваните нива на ваксинирани вместо има ли достатъчно ваксини.

По отношение на маските Кунчев каза, че маските с висока степен на защита не са от такова съществено значение, ако се води "нормален начин на живот".

"Ключовото не е каква маска ползваме, а как и кога", каза още здравният инспектор и допълни, че правилното ползване на обикновени маски е достатъчно за нормалния начин на живот, тоест не в болнично отделение с висока концентрация на вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
melon
преди 3 години
На тези им се услади и няма да ни оставят на мира. Сега ще има мутации, щамове, ваксини, тестове, лекарства, ограничения до дупка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Имаше документален филм - нали китайските лаборатории работят по щатски поръчки (Тръмп подскачаше да накаже Китай, но го спряха),янките са си отделили 150 потенциални вируса от прилепи и др. подобна гад.С днешните технологии почти всеки с много пари може да си конструира вирус.Но колкото и пари да имаш, няма да ти продадат световните медии.Както е казъл масонът Марк Твен - те са отдавна купени..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Iblis
преди 3 години
Колкото държави по света, толкова мутации ли да чакаме ?!?!?!? Пу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още