IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без майтап: Доуджкойнът влезе в топ 10 на криптовалутите

Валутата, създадена на шега, вече е сред водещите по пазарна капитализация благодарение на вълна от търсене, подхранвана в чат стаи и социалните мрежи

13:34 | 29.01.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: Bloomberg L.P.</p>

Изображение: Bloomberg L.P.

След звездното си рали в четвъртък криптовалутата доуджкойн (Dogecoin) поскъпва отново благодарение на продължаващата вълна от търсене, подхранвана в чат стаи и социалните мрежи.

Дигиталната валута, създадена първоначално като шега, в петък вече е в топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация, изпращайки една волатилна седмица на спекулативна търговия от инвеститорите на дребно.

Доуджкойнът достигна пазарна капитализация от близо 9 млрд. долара по-рано през днешния ден, което го нарежда на седмо място сред световните криптовалути. Минути след 13 ч. българско време поскъпването е с над 276% за последните 24 ч. до 0,049900 долара и пазарна капитализация от близо 6,4 млрд. долара, показват данни на CoinDesk.

Само в рамките на по-малко от два дни криптовалутата поскъпна с 900% от 0,0078 долара до 0,078 долара, разбивайки предходния си рекорд от 0,0185 долара над четири пъти, посочат от cointelegraph.com.

Чатовете в Reddit стимулират и доуджкойна, сравнявайки неговия потенциал с този на GameStop Corp. – компанията, чиито акции предизвикаха истинско земетресение на Wall Street заради подкрепата на малките инвеститори на дребно. Сред привържениците на криптовалутата все повече се разпространява и целта тя да достигне цена от 1 долар.

Значителната волатилност е нещо обичайно за криптосцената, където стотици различни монети се конкурират за внимание с хитри имена и кампании в социалните мрежи.

Манията около доуджкойна обаче успя да достигне дори и до основателя на Tesla Илон Мъск, който публикува в Twitter меме, изобразяващо корица на списание със заглавие Dogue, на която се вижда хрътка, облечена в червено. Той обаче не направи допълнителен коментар към картинката.

Активността на Мъск изглежда се отразява и на биткойна – най-голямата криптовалута по пазарна капитализация.

Минути след 13 ч. българско време биткойнът поскъпва с 18,2% до 36 933,37 долара. Цената успя да премине за кратко и прага от 37 000 долара, достигайки до 37 050 – най-високото ниво от 19 януари насам, показват още данни на CoinDesk.

Оптимизмът се пренася и при другите криптовалути: етерът поскъпва с близо 7%, а рипълът - с над 10%.

Въпреки че конкретната причина е трудно да се определи с точност, то цената на биткойна расте, след като основателят на Tesla промени биографията си в Twitter, добавяйки и хаштага #bitcoin към описанието.

Криптообщността очаква с нетърпение милиардерът да се разкрие като привърженик на биткойна, но засега той се въздържа, като само прави намеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Щом майтап-койнът почна да струва нещо, смятайте какви "инвеститори" го купуват! Стадото е чуло, че днес е модерно да се купува крипто и тича.Нищо де, докато има балъци, ще има и тарикати.Едни ще извадят кинти от пирамидата, други ще пият по една вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
всичлите са пирамида и игра за спекуланти, ей тоя последния го доказа за пореден път!ако има едно правителство на място, моментално ще го забрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Не трябва да се напъват...трябва само Мъск да "подскаже" нещо, че като гледам нещо мнението му се е превърнало в знак за инвеститорите... само да каже А... и са почнали да купуват акции на всички компании започващи и завършващи на А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"тея с минусите са потребители дето са ти вдигнали мерника и каквото и да коментираш те следват като мухи *** да цъкат минуси "Каква чест!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Рипъл си е буквално като истинска валута, броят им зависи от това колко реални пари си вложил, не се копае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Има три обещаващи криптовалути: Биткойн, защото това е оригинала, Етер, защото е част от мрежата Етериум за смарт контракти и Монеро, заради пълната му анонимност. А следващите зад тях трябва доста да се напънат, за да ги вземем на сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
тея с минусите са потребители дето са ти вдигнали мерника и каквото и да коментираш те следват като мухи *** да цъкат минуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Тия с минусите са чели само цензурираната версия на история на 20 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Я някои даже са се мятали от високите етажи с вик: Руснаците идват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
Тоя свят не е за хора със слаби нерви...те затова се мятат от последния етаж и се размазват по Wall street
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още