IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Johnson & Johnson: С една доза от ваксината ни постигаме до 72% ефективност

Нивото на защита варира в зависимост от региона, като най-високо е то в САЩ

15:36 | 29.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Компанията Johnson & Johnson заяви в петък, че нейната еднодозова ваксина срещу коронавируса показва 72% ефективност на защита срещу Covid-19 в САЩ. Ваксината обаче е по-малко мощна в други региони, се казва в съобщението.

Дългоочакваните резултати се основават на 468 потвърдени случая с Covid-19 сред над 43 000 доброволци от проучването във фаза 3, поясняват от J&J. Компанията заяви, че в резултатите влизат заразени с B.1.351, новият, силно заразен щам, открит в Южна Африка.

Нивото на защита варира в зависимост от региона, пояснява J&J, като ваксината демонстрира 66% ефективност като цяло, 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка след четири седмици.

J&J заяви, че ваксината е 85% ефективна за предотвратяване на тежко разболяване четири седмици след ваксинацията при всички възрастни. Ваксината предлага пълна защита срещу хоспитализации, свързани с Covid, четири седмици след ваксинацията, твърди компанията.

„Горди сме, че достигнахме този критичен етап и нашият ангажимент за справяне с тази глобална здравна криза продължава с неотложност за всички, навсякъде“, заяви в изявление изпълнителният директор на J&J Алекс Горски.

Книжата на J&J се понижават с над 3% в предварителната сесия.

България също е поръчала ваксини от производителя. 

Междувременно Европейската комисия съобщи, че със съгласието на AstraZeneka осигурява ограничен достъп до сключения между двете страни договор (предварително споразумение) за доставка на около 400 милиона дози ваксина в ЕС. В разпространения онлайн документ от 41 страници са заличени цeли страници и пасажи. Заличени са данните за предвидения график на доставки от ваксината по количества и срокове. Липсва също информация за цените на доставките. Документът носи гриф "Чувствително". 

В последните дни между комисията и концерна се разгоря спор къде са поръчаните за ЕС количества, след като доставчикът предупреди за спад на пратките със 75 на сто и без да дава ясна перспектива за овладяване на недостига.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
за бедните страни ще останат по неефикастните ваксини като тая, зеника, китайската и руската....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Maslarov
преди 3 години
То и 14 е "до 72"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Johnson & JohnsonЧОРБАДЖИИТЕ им май нещо сатанисти го раздаваха.Не ми ги пробутвайте тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още