IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Николов: Gamestop не е битка между доброто и злото

Със сигурност ще фалират няколко хедж фонда. Със сигурност много обикновени хора ще изгубят спестяванията си, коментира финансистът

19:05 | 29.01.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Конфликтът на Wall Street между млади, предимно неопитни търговци и хедж фондове се задълбочава. Развитието на цените на акциите на Gamestop, което в момента води до тежки (счетоводни) загуби за участващите хедж фондове, можеше да бъде само началото. Опасенията за продължаващи битки между младите акционери и професионалните инвеститори допринасят за общата несигурност, По темата Investor.bg разговаря с Павел Николов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „ЕвроФинанс“.

GameStop записа увеличение в цената от 1700% в рамките на четири седмици. Може ли според Вас случващото се да се тълкува като явна манипулация на пазара ?

Всеки може да тълкува случващото се според своите разбирания. За едни, това е явна пазарна манипулация, която се нуждае от светкавична намеса на регулаторните органи. За други, това е чиста спекулация, която обаче „се играе“ по правилата на играта. За трети, възможност за „бързи“ пари. За четвърти, класова борба на пролетариата срещу буржоазията. И така нататък – колкото хора, толкова мнения има по въпроса. Всъщност, едно е сигурно – това определено не е нормално и, ако щете, е чисто „налудничаво“.

Какви ще са пазарните последици от възхода на Gamestop?

Много шум за нищо. Или по-скоро, много регулации за нищо. Това е, което ни очаква. Нова порция регулации, които ще се опитат да „поправят“ и „излекуват“ неправилно функциониращите финансови пазари.

Показа ли случващото се уязвимостта на финансовата стабилност?

Финансовата стабилност винаги е била (и, предполагам, ще бъде) нещо изключително „крехко“. Нещо, което се крепи на взаимното доверие между хората и институциите. Когато това доверие е нарушено или направо го няма, трудно можем да говорим за стабилност. Подобни аномалии могат единствено да навредят на финансовата стабилност и общото доверие във финансовата система и капиталовите пазари.

Виждате ли в това война между хедж фондовете и малките инвеститори, между „богатите“ и „бедните“?

Някой беше определил случващото се като „класова война“, бедните срещу богатите и т.н. Отстрани може би изглежда така. Но, когато не са ясни идеите и подбудите, залегнали в основите на тази битка, едва ли си струва да идеализираме случващото се до „битка между доброто и злото“. Това е опасна игра с доста както предвидими, така и непредвидими последици. Със сигурност ще фалират няколко хедж фонда. Със сигурност много обикновени хора ще изгубят спестяванията си. За общия крах на доверието в системата даже не бих искал да мисля.

Какви ще бъдат последиците за хедж фондовете, които залагат на понижение на цената?

Последиците са ясни. Те ще понесат своите загуби и ще продължат напред. Поне тези от тях, които не са заложили целия си капитал в очакване на понижението на дадена акция. Има една крилата фраза: „Пазарът може да продължи да бъде ирационален много по-дълго време, отколкото ти – финансов стабилен.“

Смятате ли, че това е балон и че цената на акциите ще спадне рязко?

Едва ли има трезвомислещ човек, който да смята, че това не е балон. Със сигурност ще дойде момент, когато нещата ще се върнат към някаква форма на нормалност и цените на тези акции, които се оказаха в епицентъра на т.нар. битка, ще паднат рязко надолу. Все пак, независимо че изходът от битката за тези акции е ясен, не бих съветвал никого да опитва да влиза в битката, само защото знае какъв ще е нейният изход. Докато битката тече, тя взема жертви.

Виждате ли и други потенциално волатилни  акции, които могат да станат обект на подобни „заговори“?

Интернет пространството прелива от „подходящи“ кандидати да заемат мястото на GameStop. AMC, KOSS и много други са именно такива.

"Робинхуд" и другите водещи брокери ограничиха възможността да се купуват акции. Ще бъде ли случващото се повод за по-строго регулиране на пазарите?

Категорично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Пазарът може да продължи да бъде ирационален много по-дълго време, отколкото ти финансов стабилен.Това е единственото което трябва да се запомни от това интервю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Конфликтът на Wall Street между млади, предимно неопитни търговци и хедж фондове се задълбочава.""Няма такова нещо. Това са жирналисти търсещи сензация. На този :конфликт: му се вика пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
redcretin
преди 3 години
Пропусна пак 800 млн на червено :) От всичките фабрики само в Китай нещо мърда, останалите я се преоборудва нещо в САЩ, я не вади коли въобще в Холандия, я е едно голо поле още както в Берлин. Не е балон, как ша е балон, толкова милиарди на борсата - а отдолу компания с дългове.Ся търсенето леко се измести в други посоки и марки вече, отделно на всеки е ясно че китайските сапунерки са пренебрежимо малко на фона на моделите с ДВГ. Повечето няма да доживеем бъдеще, в което ЕВ да доминират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Georgi87
преди 3 години
дори и тесла акциите да са надценени в момента те са далеч от балон... 3 фабрики до момента и още 2 в строеж... силно търсене и добри продажби.. а отделно на всеки е ясно, че елетрическите коли са бъдещето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Кои бре, ти не схващаш ли че в момента с класическата набалончена схема ще изгори куп народец и после ще плачат на същото правителство че не регулира пазара? Ръка трябва да им целувате на продавачите на късо, инак ще има кризи и пукане на балони всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Няма да е първият път, в който правителството им ги спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 3 години
1. хедж не значи че са само в къси позиции и 2. парите в тях понякога са от пенсионни фондове на същите маймунки, дето "фалират лошите хедж-фондове" :)От цялата работа пак балон, пак криза и пак обрани дребни рибки. Тоя път и с прякото им съзнателно участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Не харесвам Мъск, но го каза много точно - не можеш да продадеш кола, която нямаш, но може да го правиш с акции. И това, че някой губи пари, не винаги е лошо, защото те не изчезват, а отиват към други хора. Днес четох, че фондовете са продавали позициите си на други фондове, за да симулират, че продават, за да накарат и хората да продават, за да могат те да излязат, което само засилва батака и повечето мислят да държат, до последно. Въпросът е кой ще ги спаси фондовете, защото някои ще фалират най-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
v_tin
преди 3 години
Виждате ли и други потенциално волатилни акции, които могат да станат обект на подобни заговори?Интернет пространството прелива от подходящи кандидати да заемат мястото на GameStop. AMC, KOSS и много други са именно такива.Бих добавил теслите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
баш битка е... :))) сите да фалирате, дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още