IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти търсят начин да ограничат електромобилите в САЩ

Компаниите залагат на необичайни алианси, за да постигнат целите си

17:40 | 29.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите петролни компании търсят необичайни съюзи, за да ограничат плановете на администрацията на Джо Байдън за електромобилите, пише Ройтерс. Един от търсените партньори са зърнопроизводителите и лобито на производителите на биогорива. Засега обаче петролните компании срещат хладен прием, допълва агенцията.

Преди ден президентът Джо Байдън подписа пакет от законодателни промени, насочени към мерките за опазването на околната среда. В тях има предложение за отказ от субсидиите за петролната индустрия. В САЩ очакват вместо това скоро новата администрация в Белия дом да предложи субсидии за електромобилите.

Петролната индустрия и производителите на биогорива са конкуренти на пазара на горива в САЩ. Но и в двата сектора има желание да бъде гарантирано бъдещето на конвенционалните бензинови двигатели на автомобилите.

Представители на Американските производители на горива и петролни продукти (AFPM), потвърждават, че през последните седмици са имали контакти с производителите на биогорива. Целта е осигуряване на подкрепа за мерки срещу политиката за намаляване на въглеродния отпечатък от сектора на транспорта.

По този начин ще бъде запазен пазарът на течни горива, смятат в сектора.

Очакват се нови срещи на представителите на двата бранша в средата на февруари. От Асоциацията на зелените горива (RFA) потвърждават за планираната среща, но допълват, че все още не са решили дали да участват в нея. Колебание дали да изпратят свои представители имат и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (NCGA).

В сектора са резервирани и не искат да обвързват имената си с петролната индустрия, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
виждали сме... стават монополи, картели и доминация на най силния с непазарни средства :)) новите неща, докато са в процес на развитие може да се субсидират, даже е задължително. но да субсидираш въглища е малоумно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
републиканците субсидират петрола, газа и въглищата, а демократите перките, солара и електричките... според мен трябва да се спре с всички собсидии заедно и да се остави пазара на "нивидимата ръка" и да видим какво ще стане тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още