IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската агенция разреши ваксината на AstraZeneca без възрастови ограничения

Окончателното решение трябва да бъде взето от Европейската комисия, но това се счита за формалност

17:40 | 29.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</p>

Снимка:  Dhiraj Singh/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за използването на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. ЕМА препоръча условно одобрение на ваксината в петък без ограничения за определени възрастови групи.

Окончателното решение трябва да бъде взето от Европейската комисия. Това се счита за формалност. Така препаратът би бил третата одобрена ваксина срещу Covid-19 в Европейския съюз.

Досега такива са само ваксините от Biontech/Pfizer и Moderna. Активната съставка от шведско-британския производител AstraZeneca е особено обещаваща за много страни от ЕС. Ваксината, която компанията разработи съвместно с Оксфордския университет, се използва масово във Великобритания от януари.

Предимства на препарата: той е по-евтин от другите два и много по-лесен за използване, особено за масови ваксинации. Това означава, че ваксината не трябва да се съхранява замразена. Има обаче проблеми с доставката. Освен това неговата ефективност при възрастни хора е неясна с оглед на оскъдните налични данни.

Възрастова граница за хора между 18 и 65 години бе препоръчана преди ден от Постоянната комисия за ваксинация (Stiko), както обяви и Федералното министерство на здравеопазването на Германия, тъй като наличните понастоящем данни не са достатъчни за одобрение за възрастни хора.

Проблемът с доставката все още е нерешен. ЕК се замеси в разгорещен спор с производителя, който беше заявил, че може да достави около 60 процента по-малко дози поради производствени проблеми.

Ето защо големи количества от ваксината за България и други страни от ЕС могат да бъдат доставени едва седмици или месеци по-късно. Но това заплашва да забави ваксинационните програми на много страни от ЕС. Съюзът беше поръчал общо 400 милиона дози ваксини и настоява за доставката им според сроковете.

EMA проверяваше проучванията и данните на AstraZeneca в продължение на месеци, използвайки така наречения процес на непрекъснат преглед. След това експертите оценяват данните дори ако тестовете все още не са завършени и заявлението за одобрение все още не е подадено.

Това позволява значително съкращаване на процеса. Между другото, тестовете продължават и след одобрението, тъй като докладите за странични ефекти или данни за дългосрочна защита ще продължат да бъдат оценявани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
..е как може. Тази ваксина няма ефинастност. При над 65 годишните ефкастността пада до 5%. Средната е около 50%. Ако си непсионер по добре да пиеш аспирин, зинк, ц и селен отколкото да се дупчиш с солена вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
: ))) така е , г-н Попов ... Вие и калинките ви носите морална / засега / отговорност за укриването на истината и за раздухването на истерия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за ваксините или добро или нищо ... в противен случай си нарушил правилата на сайта ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Европейската агенция разреши ваксината на AstraZeneca без възрастови ограничения И после нямало корупция в ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още