IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотна битка за 8,4 млрд. евро в Австрия привлече нов играч

Aggregate Holdings се стреми да се сдобие с дялове в трите най-големи имотни компании, листнати на борсата във Виена

15:35 | 30.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Dieter Nagl/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Dieter Nagl/Bloomberg News

Десетилетна драма за придобиването на трите най-големи имотни компании, листнати на борсата във Виена, набира нова инерция, след като Aggregate Holdings излезе на сцената с изненадващи сделки, които може да й осигурят дялове в S Immo, Immofinanz и CA Immobilien Anlagen, пише Bloomberg.

Aggregate, която вече е най-големият акционер в германската компания Adler Group, съобщи късно в петък, че се е договорила за закупуването на дялове от ключов акционер както на Immofinanz, така и на S Immo. Това се случва само една седмица, след  като Aggregate съобщи, че обмисля контра оферта на предложението на американския имотен гигант Starwood Capital Group за придобиването на CA Immo за 3,4 млрд. евро.

Тъй като сделките може да означават излизане на ръководителя на Immofinanz Рони Пецик, който опита да слее компанията си с S Immo и имаше дял в придобиването на CA Immo от Starwood, те може да предвещават и ново усилие за комбиниране на компаниите или за промяна на собствеността им. Aggregate съобщи само, че придобиването демонстрира „дългосрочен стратегически ангажимент към две значително подценени и висококачествени имотни компании“.

Австрийските компании твърдят от години, че тристранното сливане е разумно. Но дебати за стойността им, финансови кризи, егото на собственици и ръководители и кошмарно сложното корпоративно управление осуетяват всеки опит за комбиниране по почти всички възможни начини. Последните усилия бяха положени от Пецик чрез дяловете му в S Immo и Immofinanz. Той обаче изглежда хвърли кърпата в петък, заявявайки, че ще се оттегли като главен изпълнителен директор след финализирането на продажбата на дела му в Immofinanz.

И трите компании притежават предимно бизнес имоти с основен фокус върху Германия, Австрия и Източна Европа. Пандемията натежа върху акциите на всички компании миналата година, след като търговските площи, офисите и хотелите понесоха удар от блокадите и преминаването към работа от вкъщи. Взети заедно, те имат пазарна капитализация от 6,9 млрд. евро и общи активи на стойност 15,4 млрд. евро.

Aggregate придоби дела от 9% на Пецик в S Immo с пазарна стойност от 118 млн. евро и се съгласи да купи дела му от 10,5% в Immofinanz, оценяван на 226 млн. евро. Сделката за Immofinanz трябва да бъде одобрена от словашкия инвеститор Петер Корбацка, който е съсобственик на дела с Пецик.

Чрез дела от 6% на S Immo в CA Immo сделката дава на Aggregate частична собственост и на третата компания. Преди една седмица тя съобщи, че обмисля контра оферта на плана на Starwood за изкупуване на миноритарните дялове в CA Immo за 34,44 евро на акция. Aggregate не разкри подробности за плановете си.

Тя е изцяло собственост на австрийския инвеститор Гюнтер Валхер и притежава 27% от Adler Group, собственик с връзки с австрийския бизнесмен Джевдет Чанер. В края на миналата година Aggregate продаде облигации на стойност 500 млн. евро, отчасти за да може да финансира бъдещи придобивания, стана ясно от проспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още