IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании да следим през 2021 г.?

Според анализаторите възможностите ще се изместят по посока на наваксването от компании, които са по-скоро стойностно ориентирани

19:40 | 30.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На фона на началото на ваксинациите в редица държави много специалисти се надяват това да постави пандемията под контрол и да последва бързо икономическо възстановяване. На този фон анализаторите от Bloomberg Intelligence (отделът за проучвания на Bloomberg), които проследяват около 2000 компании в области, включително финанси, търговия на дребно, енергетика и технологии, са идентифицирали 50 концерна, които си струва да се наблюдават внимателно през следващата една година. При съставянето на списъка анализаторите са взели предвид различни фактори, включително размер на компанията и възможности за растеж, промени в управлението, планирани нови продукти и услуги и, разбира се, въздействието на пандемията от Covid-19. 

Всяка година Bloomberg Intelligence в партньорство с Bloomberg Business Week създава списък от 50 компании, които си струва да се следят през предстоящата година. Според анализаторите възможностите ще се изместят по посока на наваксването от компании, които са по-скоро стойностно ориентирани и с по-малка капитализация.

Не е изненада, че най-голяма е темата за възстановяването след COVID и кои компании ще извлекат ползи от това възстановяване.

Интересното е, че някои от другите теми имат връзка с възстановяването след COVID – зеленото възстановяване също е важно, новите продукти – често това са нови продукти, които придобиват значителна важност в света след COVID; дигиталната трансформация беше ускорена именно заради COVID.

И така - ето и компаниите, които според Bloomberg Intelligence си струва да се следят през годината. 

AB InBev

AB InBev

Anheuser-Busch InBev SA остава с нетен дълг от 85 млрд. долара, който е натрупал при придобиването на по-малки конкуренти през последното десетилетие. Но пивоварният гигант се справя добре със задълженията, плащайки само 4% лихва по заемите си до 2033 г. и е фокусиран върху увеличаване на рентабилността на съществуващите активи.

Albemarle

Albemarle

Като водещ доставчик на литий - ключова съставка в батериите - Albemarle Corp. ще се възползва от нарастващите инвестиции в електрически превозни средства, които вероятно ще утроят търсенето на минерала до 2025 г. Компанията вече контролира около 30% от пазара на стойност над 3 млрд. долара годишно, а през 2021 г. ще завърши многогодишни проекти за разширяване в Австралия и Чили. Дългосрочните договори, които Albemarle е сключила със свои клиенти подсказват, че компанията е напът да извлече значителни ползи през 2022 г. и след това. Тя може да използва богатите си ресурси в САЩ и Австралия, като същевременно пренасочва пари към литиеви проекти с по-висока възвръщаемост.

Alibaba Health

Alibaba Health

Здравното звено на китайския технологичен гигант Alibaba е в добра позиция да доминира онлайн продажбите на лекарства в Китай. Желанието на страната да отдели диспансертите от болниците и да подобри възстановяването на разходите ще отключи голям потенциал на пазар, който се очаква да се разширява поне с 30% годишно до 2024 г.

Aon

Aon

Aon би трябвало да бъде в състояние да издържи антитръстова проверка на сделката си за придобиване на конкурента си Willis Towers Watson, създавайки най-големия застрахователен брокер в света. Маржовете на печалбата в обединената компания ще подобрят. 

ArcelorMittal

ArcelorMittal

Нарастващият брой на вятърните турбини с интензивно използване на стомана прави ArcelorMittal една компаниите, които ще се облагодетелстват най-много от европейската Зелена сделка през 2021 г. По-чистият баланс на компанията след намаляването на дълга и продажбата на американски активи с нисък марж трябва да помогне на базирания в Люксембург производител на стомана и да стабилизира дивидентите си.

Boeing

Boeing

Повторното сертифициране на Boeing’s 737 Max отваря възможността за по-добри печалби през 2021 г., тъй като компанията започва да доставя своите 450 машини от модела Max и производствените й темпове се повишават. Първоначално поръчките ще бъдат слаби, но очакването увеличаване на полетите след масовото навлизане на ваксините срещу Covid-19, трябва да подобри търсенето на повече самолети.

Capitec

Capitec

Основана през 2001 г., Capitec Bank Holdings провежда кампания в банковия сектор в Южна Африка за въвеждане на иновативната си платформа Global One. Подобно на световните си колеги, Capitec се бори с нарастващите лоши дългове през 2020 г., тъй като пандемията засегна доходите на домакинствата. Но рентабилността й може да се възстанови, тъй като банката навлиза на нови пазари, а именно бизнес кредитиране.

Придобиването през 2019 г. на Mercantile Bank, специализиране в бизнес банкиране, помага на компанията да повтори успеха си при банкирането на дребно и в заемите за малък бизнес и бързо да спечели пазарен дял. Capitec има изградена според клиентите клонова мрежа и не е обременена с остарели системи и скъп централен офис, което й дава значително предимство по отношение на разходите пред FirstRand, Standard Bank и други големи конкуренти. Новите й застрахователни продукти, като финансиране на погребение и фокус върху клиентите с по-високи доходи, допълват възможностите за растеж на Capitec.

Cathay Pacific

Cathay Pacific

Разбира се, въздушният транспорт вероятно ще се възстанови, когато ваксините станат широкодостъпни, но голямата зависимост на Cathay Pacific Airways от високия клас клиенти запазва рисковете за компанията през  2021 г. в сравнение с други азиатски превозвачи. Пълното възстановяване на международните полети се очаква едва през 2024 г., а продължаващите политически сътресения в Хонконг правят хъбът на превозвача по-малко атрактивна дестинация.

Central Japan Railway

Central Japan

Тъй като бизнес клиентите са все по-свикнали с виртуални срещи, социалното дистанциране ще остане заплаха за Central Japan Railway, дори когато пандемията от Covid-19 отшуми. По-слабият пътнически поток между Нагоя, Осака и Токио може да ограничи възстановяването на пътуванията с основния влак стрела в Токайдо и да помрачи перспективите за железопътен проект на компанията Chuo Maglev на стойност 9 трилиона йени (87 милиарда долара).

Chi-Med

Chi-Med

Амбициите на Hutchison China MediTech за онкологичен бизнес набират скорост с нарастващите възможности за лечения за рак. Лекарството за колоректален рак Elunate вече е добавено към националния реимбурсирен списък на Китай, а още две лекарства, едното за невроендокринни тумори, а другото за рак на белия дроб, са готови за пускане на пазара през 2021 г. Планираното IPO в Хонконг би укрепило баланса и достъпа до капитал на Chi-Med.

Кои са останалите 40 избраници на анализаторите вижте в сайта на BloombergTV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
.... им на компаниите, следете редит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Кои компании да следим през 2021 г.? ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още