IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат осигурени още мощности за секвениране на повече проби от COVID тестове

Ваксината на AstraZeneca не се препоръчва за хора над 55-годишна възраст, изтъква проф. Венцислав Мутафчийски

11:35 | 31.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В момента се работи по осигуряване на по-големи мощности за секвениране на по-големи количества проби от тестове за коронавирус, заяви пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

Според Европейската комисия (ЕК) страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени“, изтъква Мутафчийски. „Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх“, добави още той. 

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

„Тревожна е тенденцията за бъдещето. Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“, посочва Мутафчийски.

Според него компаниите, които произвеждат ваксините, се оказва, че не са толкова коректни по отношение на плановете за доставки към отделните страни.

„На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от AstraZeneca. Днес се очакват от Moderna 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от Pfizer. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“.

За ефективността на ваксината на AstraZeneca при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Генерален,кажете нещо за прекаралите вируса.....,взимате плазма от оздравелите за да лекувате болните,а никаква позиция не вземате официално за излекуваните.....,те имат ли антитела или нямат и за колко време вируса е безопасен за тях.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
The World Health Organization released a guidance memo on December 14th, warning that high cycle thresholds on PCR tests will result in false positives.While this information is accurate, it has also been available for months, so we must ask: why are they reporting it now? Is it to make it appear the vaccine works?https://off-guardian.org/2020/12/18/who-finally-admits-pcr-tests-create-false-positives/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
явно майтапчийски не взима комисионна от Астра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
то само това си можете червенотиквениковчетата и ятаците им , да грабите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
До ка не ви секвестират и на вас житцето,няма да спрете с тия секвенирания.Иде Видовден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още