IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Светът има нужда от подновяване на мултилатерализма

Джо Байдън много добре знае какво е била Русия, какво е станала и в какво се превръща, изтъква Любомир Стефанов

14:30 | 31.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всеки един от световните политически и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос тази година каза по свой начин, че светът има растяща нужда от преосмисляне на глобалната сцена, своеобразен рестарт, подновяване на мултилатерализма и преоценяване на приоритетите на човечеството като цяло. Това обобщи Любомир Стефанов, политолог, в предаването "Клуб Investor", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За първи път чувам толкова отчетливи призиви за генерализация от страна на тези, които имат реално отношение и властта да променят процесите", коментира Стефанов

По думите на политолога докато повечето западноевропейски лидери са посочили ясно и конкретно какви действия и механизми ще предприемат по отношение на глобалното сътрудничество за справяне с пандемията, лидерите на Русия и Китай са отправили своите изявления "завоалирано" и са били предназначени "по-скоро за вътрешна употреба". 

"Владимир Путин и Си Дзинпин казаха по своя си начин, че техните държави, среди, общества и институции са уникални по рода си и трябва бъдат оставени необезпокоявани. Но добавиха, че за да живеем в мир и спокойствие, тъй като с днешните ресурси можем да сложим край на планетата за секунди, трябва да намерим начин да го правим уважително, без да си пречим и без да се конкурираме", споделя Стефанов.

Той изрази скептицизъм по отношение призивите на двамата източни лидери, тъй като според него те са само и единствено пожелателни.

"Китай и Русия винаги са преследвали своите цели", посочва политологът. "На всички ни е пределно ясно, че руската икономика не функционира на принципите на свободния пазар и всичко американско по една или друга причина е трън в очите на Кремъл", изтъква гостът.

Според него, от гледна точка на Русия и Китай, може да бъде намерен подобен работещ консенсус със Запада.

„Чисто декларативно, Парижкото споразумение ще бъде ревитализирано с новата американска администрация, но оттам нататък Западът ще си възстановява по свой собствен начин", изтъква Стефанов 

Според него въпросът е да се намери такава допирателна точка във взаимоотношенията с Русия и Китай, която не би предизвикала конфликти, а би сдържала напрежението в управляеми диапазони.

В разговора беше засегната и темата за отсъствието на Джо Байдън от форума, като политологът поясни, че сега 46-ият американски президент е изправен пред изключително много работа, но въпреки удължаването на договора Нов СТАРТ и привидно спокойните засега отношения между Вашингтон и Москва, благодарение на огромния си опит Джо Байдън много добре знае какво е била Русия, какво е станала и в какво се превръща.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 3 години
"Владимир Путин и Си Дзинпин казаха по своя си начин, че техните държави, среди, общества и институции са уникални по рода си и трябва бъдат оставени необезпокоявани. Но добавиха, че за да живеем в мир и спокойствие, тъй като с днешните ресурси можем да сложим край на планетата за секунди, трябва да намерим начин да го правим уважително, без да си пречим и без да се конкурираме"Няма как да няма конкуренция между страните и корпурациите им след като има оскъдица на ресурси и неправилно разпределение. Ако нпма конкурениця и от тем пазар, какво ще има войни ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
я да видим как си представяш "ошамарването" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
китай и русия трябва да бъдат ошамрени АСАП!свиннни от думи не разбират, само от пръчка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
'месенето" в чужди работи е англо-американски патент ... чети историята .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 3 години
"Владимир Путин и Си Дзинпин казаха по своя си начин, че техните държави, среди, общества и институции са уникални по рода си и трябва бъдат оставени необезпокоявани."Типично за диктатори. Забавното е, че си умират да се месят в чуждите проблеми, докато не спират да реват как били заобградени от врагове. Две диктатури в терминална фаза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още