IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янка Такева: Обсъжда се новата учебна година да започне от 10 септември

След последното увеличение средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а на непедагогическия - 943 лв., заяви председателят на СБУ

17:38 | 31.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<div>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></div>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
 

Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември, заяви пред телевизия Nova председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Много директори са готови да направят това”, посочи Такева. 

По нейните думи ще ума удължаване на учебната година.

„Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, посочи тя.

Според Такева има недостиг на учители в страната. „Той обаче, е като безработицата - трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1 000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира още Такева.

Тя изтъкна, че с увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1 774 лв., а на непедагогическия - 943 лв.

„В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата“, заяви още Такева.

Относно това защо някои учителите не искат да се ваксинират на този етап, Такева коментира, че от една страна, част от тях са по-педантични, а от друга - информационната кампания относно ваксинацията е закъсняла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Янка Такева: Обсъжда се новата учебна година да започне от 10 септемвриНякой трябва да обсъди и много оставки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още