IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски прокурори взимат Robinhood под лупа

Случващото се около търговията с GameStop предизвиква гнева не само на инвестиционната общност, но и на политици

08:52 | 01.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Нагоре, нагоре, GameStop. Акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop, който се намира в средата на дивото борсово рали на Wall Street, приключиха търговията в петък вечер с поскъпване от 68%. За една седмица цената на книжата, обект на лют спор между флашмоб търговците и хедж фондовете, поскъпна повече от три пъти.

Но битката за власт между армията от малки инвеститори и големите хедж фондове сега извика на сцената и политиците и представителите на съдебната система и ги призовава да разгледат детайлно действията на търговските платформи, тъй като приложенията за търговия като Robinhood временно бяха ограничили търговията с много търсените акции, което сега може да има последствия.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в събота вечерта, че е поискал информация от Robinhood и редица други онлайн брокери, за да разбере дали всичко с ограниченията за търговия с акции от Gamestop и няколко други компании е законно.

Очевидно има споразумения между хедж фондовете и платформите за търговия и уеб сървърите, за да се избегнат заплахите за тяхното господство на пазара, смята Пакстън. Компаниите от Wall Street не трябвало да ограничават обществения достъп до свободния пазар в своя полза, казва прокурорът. „Смърди на корупция“.

Битката на Wall Street беше предизвикана от хедж фондове, залагащи на понижения на акциите на Gamestop. През 2020 г. цената на акциите на Gamestop падна до рекордно ниското ниво от 2,57 долара поради икономическите затруднения на компанията, преди съгласуваната контраатака от малките инвеститори да я катапултира до над 500 долара.

Други акции, срещу които хедж фондовете са залагали, също поскъпват заради координирани действия на малките търговци. Книжата на кинооператора AMC поскъпнаха с 54 процента в петък. Производителят на слушалки Koss добави 53 процента към стойността си.

Тъй като професионалните инвеститори заложиха на падащи цени с къси продажби, те претърпяха огромни загуби в някои случаи, което от своя страна е предизвикало аплодисментите сред флашмоб-търговците, които се организират в социални медийни платформи като Reddit.

Но през последните няколко дни много малки инвеститори изведнъж не успяха да действат така, както искаха. Търговската платформа Robinhood временно ограничи търговията със силно търсените акции. Тези, които имаха Gamestop, AMC и единадесет други акции в портфолиото си, можеха само да ги продадат, но не и да разширят позициите си.

Увеличиха се и гаранционните депозити за опциите. Някои позиции бяха дори принудително затворени, ако изглеждаха твърде рисковани за необрокерите. Германският онлайн брокер Trade Republic също временно блокира поръчките за покупка на акции на Gamestop and Co. и оправда този ход с технически проблеми.

В САЩ действията на онлайн брокера предизвикаха буря от възмущение. Утвърдени брокери като TD Ameritrade и Interactive Brokers също бяха ограничили търговията с опции за определени акции през последните няколко дни.

„Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти“, подчерта ръководителят на Robinhood Влад Тенев в интервюта за СNCB и Bloomberg. Според съобщения в медиите Robinhood e трябвало да набере 1 млрд. долара от своите инвеститори, за да отговори на исканията на централната клирингова къща за допълнително обезпечение.

Но малко преди приключването на търговията приложението за търговия обяви нови ограничения. Потребителите могат да закупят само по една акция от Gamestop, AMC и Koss. Търговията с опции също е значително ограничена. Като цяло стратъпът от Калифорния разшири ограниченията си до 50 акции, включително на Zoom, General Motors и Starbucks.

Това обаче алармира политиците и надзорниците. Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) потвърди, че ще разследва събитията около търговията с Gamestop.

Многобройни жалби при надзорниците

SEC обеща да защити дребните инвеститори, ако фактите сочат към манипулативни търговски дейности. Надзорният орган ще гарантира „справедливи, подредени и ефективни пазари“. С оглед на голямото вълнение органът създаде допълнителен онлайн формуляр и също така помоли засегнатите инвеститори да се свържат с него по имейл или гореща телефонна линия.

Според CNBC до петък следобед вече са постъпили 4000 жалби. Германският орган за финансов надзор също е получил голям брой жалби от частни инвеститори за технически неизправности в Trade Republic през последните няколко дни, пише Handelsblatt.

Вълнението се подхранва от подозрението, че американските платформи за търговия като Robinhood заговорничат с хедж фондовете. Това подозрение възниква, защото се твърди, че американското приложение за търговия продава данните за своите търговски поръчки на институционални инвеститори като хедж фондове. Robinhood и Сие отричат да са били подложени на натиск, но възмущението не само сред инвеститорската общност, но и сред политиците расте.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс обяви, че също ще разследва случая. И в Германия експертите са раздразнени. Спирането на търговията с отделни акции чрез приложенията за търговия е „спорно законно", критикува Йорн-Кристиан Шулце, юрист по търговско и икономическо право и международно право в адвокатската кантора Arqis в Дюселдорф. „Това, което говори категорично против решението, е фактът, че фондовите борси не бяха спрели търговията“.

Професионалистите от дни са объркани относно силата на малките инвеститори и сега се подготвят за нови турбуленции. Бъдещият председател на банковата комисия на Сената на САЩ Шеруд Браун вече обяви изслушвания относно "състоянието на фондовия пазар" в Twitter. Според американските медии председателят на финансовата комисия в Камарата на представителите Максин Уотърс също планира изслушване.

Търговците от Reddit разтърсват Wall Street от седмици. Със своето стадно поведение те причиниха загуби за милиарди на хедж фондовете, които бяха заложили на падащите цени на Gamestop и други акции. Само през януари така наречените продавачи на късо са понесли нереализирани загуби за малко под 20 милиарда долара според изчисленията на анализаторската компания S3 Partners.

Хедж фондът Citron Research обяви важна промяна в стратегията си в петък. В бъдеще фондът вече няма да публикува информация за това при кои компании залага на падащите цени, обяви основателят Андрю Лефт във видеоклип в YouTube.

При това Лефт стана известен с тази стратегия. Сега обаче той иска да се концентрира върху компонентите, при които очаква акциите да поскъпват. Citron беше един от фондовете, които заложиха на падащите цени в Gamestop и, според съобщения в медиите, е затворил напълно своята позиция.

Експертите продължават да очакват неспокойни пазари

Пазарните стратези очакват Wall Street да остане волатилен през тази седмица. Според S3 продавачите на късо едва ли са били възпирани от турбуленцията. Междувременно малките инвеститори вече са идентифицирали други любими акции, включително тези на брокера Siebert Financial, който поскъпна със 122% в петък.

Независимо от това анализаторите не виждат признаци на общ спекулативен балон на Wall Street. Кристиан Калер от DZ Bank прогнозира, че следващите няколко дни могат да останат неспокойни за пазарите и по-малките акции могат да предизвикат по-големи колебания. Но пазарът като цяло не е в опасност: „Големите акции от двете страни на Атлантическия океан не трябва да бъдат привлечени във вихъра на нестабилността на по-малките книжа“.

Главният инвестиционен стратег на DWS Щефан Кройцкамп обаче вижда и рискове. „Може бързо да възникне каскада от принудителни продажби“, предупреждава Кройцкамп. Това може да обхване и други области. Експертът от DWS обобщава: „Не може да бъде изключено, но в същото време предполагаме, че Фед ще наблюдава случващото се отблизо".

За Себастиан Хасенак, ръководител на онлайн компанията за управление на активи Solidvest, част от DJE Kapital, събитията около Reddit представляват „стадния инстинкт 2.0“. Това отново ще бъде компресирано до нормално ниво, убеден е шефът на Solidvest. Той не предвижда никакъв ефект върху цялостния пазар. „Мисля, че това не е нищо особено, става въпрос само за отделни акции, а не за балон“.

„Смятаме, че това не е балон“, пишат експертите от Bank of America Merrill Lynch в свой доклад. В случая на балон се говори за цени, които не са обхванати от фундаменталните данни. Най-важният двигател на акциите е динамиката на икономическия растеж: „Тази година той ще бъде изключително силен“, смятат от Bank of America Merrill Lynch. САЩ могат да постигнат ръст от пет процента през 2021 г. - най-силният растеж от почти четири десетилетия насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ти изобщо не си разбрал какво става ... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 3 години
Ето това е ключово за разбиране на ситуацията:On January 22, 2021, approximately 140 percent of GameStop's float (the portion of shares of a corporation that are in the hands of public investors) had been sold short, meaning some shorted shares had been re-lent and shorted again.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Тва, което ще се случи е още deleverage за малките, и повече ливъридж за големите."За да се предпази системата от некомпетентни и неразумни спекулации, без връзка с фундаментите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
"Флашмоб търговци"? Каква ли още глyпост ще измислят. Е, всеки е свободен да харчи собствените си пари за каквото си поиска. Но това няма как да спаси проблемните компании. Просто ще ги пусне да паднат от още по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"В случая на балон се говори за цени, които не са обхванати от фундаменталните данни"Че това са редица компании, макар че "фундаменталните" е разтегливо понятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още