IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС създава нова агенция за медицински спешни случаи

Целта е нов публично-частен подход за ранно откриване на епидемии и съвместно разработване и по-бързо производство на ваксини

08:37 | 01.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка:  Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

В неделя Европейската комисия се опита да обедини усилията си с фармацевтичните компании, за да подобри готовността си в случай на спешни здравни ситуации. По време на видеоконферентна връзка между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителните директори на фармацевтичните компании Biontech, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac и Sanofi беше договорено да се подобри работата при спешни здравни ситуации като пандемия, предава DPA.

Ето защо ЕК ще създаде нов орган на ЕС за спешно реагиране в здравеопазването ((European Health Emergency Response Authority, съкр. Hera). Предполага се, че Hera ще е вид система за ранно предупреждение, която предвижда заплахи и намира ранни отговори.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, здравният комисар Стела Кириакидес и ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емер Кук също взеха участие във фармацевтичната среща. Срещата в неделя вечерта беше определена от EK като „много конструктивна“ с множество практически предложения.

През следващите седмици ще има допълнителни срещи с фармацевтичните компании. Целта е нов публично-частен подход за по-добро ранно откриване на епидемии и за съвместно разработване и по-бързо производство на ваксини.

Според EK ще бъде стартиран пилотен проект за разработване на ваксини и разширяване на производствения капацитет, след като пандемията разкри ограничения производствен капацитет на Стария континент.

В неделя вечерта фон дер Лайен обяви в Twitter, че AstraZeneca възнамерява да достави повече ваксини за Европейския съюз през първото тримесечие от обявеното. Ще има с 9 милиона дози повече до общо 40 милиона дози. Първоначалната цел обаче беше 80 млн. дози.

 

Фон дер Лайен също така написа, че AstraZeneca възнамерява да започне доставки седмица по-рано от планираното. Компанията също така иска да разшири производствения си капацитет в Европа. Комисарят по здравеопазването Кириакидес нарече това „добри новини и добра стъпка напред“.

Миналата седмица ЕК изпадна в ожесточен спор с AstraZeneca заради проблемите с доставките. Британско-шведският фармацевтичен гигант не възнамерява да достави на ЕС навреме договорените количества ваксина срещу Covid-19. Междувременно ЕК настоя за спазване на обещаните доставки, някои от които вече са платени.

Частично заличеният договор с AstraZeneca беше публикуван от ЕК в петък. В същия ден ваксината на AstraZeneca бе одобрена за ползване от европейската агенция по лекарствата ЕМА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
значи бая народ ше остане без "еропейски" паспорти ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
До края на пандемията ЕС ще се превърне в държава. Ваксинициония паспорт ще бъде еропейски паспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още