IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai участва в проект на летище за въздушни таксита във Великобритания

Компанията си партнира с Urban-Air Port в разработването на площадка за излитане и кацане на летящи автомобили в Ковънтри

17:34 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai ще си партнира с британския стартъп Urban-Air Port за изграждането на инфраструктура за градски въздушни таксита, съобщава Automotive News Europe.

Проектът, базиран в Ковънтри, централна Англия, ще демонстрира възможностите на въздушния градски транспорт, докато редица технологични компании по света се състезават да се наложат на развиващия се пазар за технологии, свързани с въздушния транспорт в населени места. 

От ноември посетителите на проекта в Ковънтри ще могат да видят как изглежда площадката за излитане и кацане на летящите автомобили и ще могат да наблюдават полети на пътници с безпилотни въздушни превозни средства, които ще могат да се издигат и да кацат вертикално.

Urban-Air Port успява да спечели 1,2 млн. паунда финансиране от правителствена програма, насочена към разработване на полети с нулеви емисии на парникови газове и въздушни превозни средства от ново поколение. Със средствата стартъпът ще изгради временната инфраструктура в Ковънтри.

"С подкрепата на правителството на Великобритания и на Hyundai ще реализираме първото напълно функциониращо летище в света", споделя основателят и главен изпълнителен председател на Urban Air-Port Рики Санду.

Според него липсата на достатъчно развита инфраструктура все още спъва по-бързото развитие на технологиите на въздушния градски транспорт.

„Не можете да слезете от влака или да се качите на него, освен ако не стигнете до гарата, така че поддържащата наземна инфраструктура е изключително критична“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още