IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карантината на влизащите у нас български граждани може да бъде отменяна

Това ще става при отрицателен резултат от PCR тест, извършен 24 часа след пристигането в България

20:15 | 01.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

10-дневната карантина на влизащите в страната български граждани може да бъде отменена след предоставяне на отрицателен резултат от PCR-тест, извършен до 24 часа след влизането у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед.

От утре (2 февруари) до 30 април, влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни. 

Карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR тест, извършен 24 часа след пристигането в България.

Карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателния резултат от PCR тест.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Този министър на здравеопазването не се ли сеща да постави на всички гранични пунктове по един екип и на часа да извършват нужното им изследване.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още