Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Манипулиран ли е биткойнът?

Главният прокурор на Ню Йорк може да разкрие измама, която да накара Бърни Мейдоф да изглежда като крадец на лимонада

1
 
5
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Според мен над 1000 вече беше балонче.....А КО СТАНА С 220 000 биткойна арестувани от нашите служби???МУТРИ КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ БИТКОЙНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
 
8
 
3
преди 11 месеца
" Мания по лалетаот Уикипедия, свободната енциклопедияНаправо към навигациятаНаправо към търсенетоЛале от разновидността Вицекрал в нидерландски каталог от 1637 година. Цената за негова луковица достига между 3000 и 4200 гулдена в зависимост от размера. По това време обучен занаятчия печели около 300 гулдена годишно.[1]Манията по лалета (на нидерландски: tulpenmanie) е период от Нидерландския златен век, по време на който цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа лалета достигат изключително високи равнища, след което внезапно падат.[2] В кулминационния момент на манията по лалета през февруари 1637 година договорите за луковици се продават на цени, надхвърлящи 10 пъти годишния доход на обучен занаятчия. Обикновено се приема, че това е първият регистриран икономически балон в историята.[3]Манията по лалетата придобива популярност, след като е описана в книгата на британския журналист Чарлз Маккей от 1841 година Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите (на английски: Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds). Според Маккей, в определен момент 12 акра земя са предлагани срещу една луковица на разновидността Semper Augustus.[4] Той твърди също, че много инвеститори са разорени и нидерландската търговия претърпява сериозен удар от падането на цените. Въпреки че книгата на Маккей е класика, често преиздавана в наши дни, тя е и подлагана на критики. Съвременните изследователи смятат, че манията не е толкова крайна, колкото я описва Маккей, а някои от тях се съмняват в наличието на значим за икономиката балон.[5]Изследването на манията по лалетата е затруднено от ограничените данни от 30-те години на 17. век, повечето от които са тенденциозни и отразяващи антиспекулативна гледна точка.[6][7] Някои днешни икономисти отхвърлят наличието на спекулативна мания и предлагат рационални обяснения на високите цени, макар че те не са общоприети. Така например други цветя, като зюмбюлите, също имат високи цени при първата си поява на пазара, а след това поевтиняват. Принос за повишаването на цените може би имат и очакванията за приемане на парламентарен указ, даващ възможност за анулиране на договорите при падане на стойността им, което би намалило риска за купувачите.
1
 
6
 
2
преди 11 месеца
Стойност на Биткойн се поддържа единственно от вяра и нищо повече, когато тази вяра изчезне, а рано или късно това ще се случи - ще изчезне и Биткойн. Историята ни е давала много примери за това. Само да спомена един от първите финансови балони е този със стойноста на лалета в Холандия през 16 век.
7
 
2
 
1
преди 11 месеца
Ee, затвориха Навални,сега ЦРУ скоро не вижда нов Майдан и упс!статии за падане на биткойна.Ка се заформи нов, тогава па ше се къртят мивки и фъргат нагоре!!!