IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператорите очакват 4% от оборотите си като помощ от държавата

От бранша предлагат държавата да плаща PCR тестовете или цената им да се намали

13:15 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Има две програми, по които туроператорите в България очакват помощ от държавата. Процедурите обаче са много тромави и засега са получили 1% от оборота за 2019 година. Това каза по БНР Емил Абазов, туроператор и част от Сдружение "Бъдеще за туризма". „Очакваме до 4% от оборотите, но датите се просрочват непрекъснато“, каза той.

По думите му изплатените досега средства за една малка агенция или неголяма туристическа фирма означават от няколкостотин до няколко хиляди лева, което за цяла година е крайно недостатъчно. 

Гостът посочи, че ситуацията е такава, че туристите искат да пътуват, питат за дестинации и искат да са свободни, от друга страна заповедта на здравния министър забранява да се организират екскурзии у нас и в чужбина до края на април.

Представителят на туроператорския бранш каза още, че програмата 60/40 е помогнала за един период от време, но вече половин година дават 40/60. „Вече се задъхваме как да запазим персонала си“, каза още Абазов. 

„Не знаем как ще се развият нещата занапред – а условията с пътуванията се променят непрекъснато. Хората чакат да осъществят пътуванията си, а хиляди клиенти чакат да си получат парите за предплатените пътувания, неосъществени заради пандемията“, обясни още той. И уточни, че държавната помощ ще се използва приоритетно за това.

„Апелираме към институциите тези средства да дойдат до март и процедурата за тяхното кандидатстване да стартира. Но предишната процедура се забави", посочи още Абазов.

Според него биха могли да се облекчат условията за бранша - например ако държавата заплаща тестовете на своите граждани или цената на PCR тестовете се намали, а на летищата да има лаборатории, както е в Естония. По думите му хората влизат в положение на агенциите и не искат да им се връщат пари, а вземат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят, макар и по друго време.

Вчера стана ясно, че след ресторантьорите и туроператори обмислят протест. В момента тече организацията му, като преди това ще бъде изпратено писмо с исканията на бранша до властите.

"Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Почти сме забравени и изоставени", казаха от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още