IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари: Не се спазват екологични и биологични мерки

Трябва да има регистрация на българския пчелен мед, която да се използва като стандарт, посочи Ясен Янев от Сдружението на българските свободни пчелари

14:01 | 02.02.21 г. 1
Пчелари: Не се спазват екологични и биологични мерки

Пчеларят обясни, че според европейското законодателство изискванията са пръсканията с препарати върху посевните площи да се правят само през нощта, докато в нашата страна това се случва предимно през деня.

“Това противоречи на всички биологични и екологични закони. У нас не се спазват европейските правила и норми”, категоричен е Янев.

По думите на председателя на Сдружението на българските свободни пчелари основна причина за проблема е липсата на контрол от страна на Министерство на земеделието.

“Използването на химични препарати поставя под риск живота и здравето на българските граждани”, убеден е производителят.

Друг проблем пред сектора, по думите на Янев, е липсата на регистрация на българския пчелен мед, която да се използва като стандарт.

“На този етап продукцията ни се използва все още за подобрител на чужди медове. Липсата на регистрация понижава цената и позволява да се злоупотребява”, посочи председателят на Сдружението на българските свободни пчелари. Той предупреди, че българският пчелен мед губи пазарите си.

Защо няма диалог между пчеларите и институциите? Докъде стигна борбата с българските фалшиви пчелни продукти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
За пръскането на рапицата и тровенето на пчелите нещо?Другото е али-бали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още