IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция готви регулация за груповото финансиране на жилищни покупки

42-те компании, които оперират в сектора на краудфъндинга за закупуване на имот в Турция, са достигнали до 100 хил. купувачи

16:50 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турция иска да регулира организаторите на групово финансиране (краудфъндинг), които обединяват месечните спестявания на хиляди турци, за да им позволят да купуват имоти при нулева лихва, пише Bloomberg.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се готви да внесе законопроект, който ще принуди компаниите да поискат разрешение да оперират от банковия регулатор, съобщават запознати източници. Законопроектът ще определя капиталови изисквания и ще се стреми да стандартизира индустрията, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като плановете все още не са обявени публично.

Планираните регулации се случват на фона на завръщането на Турската централна банка към по-ортодоксални парични политики при гуверньора Наджи Агбал, който повиши лихвите с общо 650 базисни пункта, откакто встъпи в длъжност през ноември м. г. По-високите лихви засилват привлекателността на инициативите за групово финансиране на ипотечния пазар в Турция, оценяван на почти 200 млрд. турски лири (28 млрд. долара).

Правителството планира също да въведе минимален лимит върху ликвидността за компаниите за групово финансиране, съобщават запознатите източници. Банковият регулатор и министерството на финансите са отказали коментар пред Bloomberg.

Хората влагат пари във фонда за финансиране и след това всеки чака реда си, за да използва набраните пари за закупуване на жилище, като плаща само комисиона, определена от компанията организатор на финансирането. Този вид заемане на средства отдавна е популярно сред консервативните турци, тъй като религиозните им вярвания забраняват лихварството.

42-те компании, опериращи в сектора, са достигнали до около 100 хил. купувачи на жилища, казва Айдън Озкан, заместник-изпълнителен директор на компанията Fuzulev, един от четирите големи играчи, доминиращи на пазара.

Заемът от 100 хил. лири от банка „се изплаща като 170 хил. лири за десет години, докато с тази система разходите намаляват до 110 хил. лири“, казва Озкан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още