IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer очаква 15 млрд. долара приходи от ваксината си през 2021 г.

Целта на производителя е да достави 2 млрд. дози от ваксината си през тази година на фона на бързащите да сключат споразумения за доставки държави

15:59 | 02.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Pfizer Inc очаква да генерира приходи от 15 млрд. долара през тази година от продажби на ваксината си срещу коронавирус, разработена съвместно с германския партньор BioNTech.

Целта на производителя е да достави 2 млрд. дози от ваксината си през тази година на фона на бързащите да сключат споразумения за доставки държави. До момента пандемията е отнела живота на над 2 млн. души по света.

Pfizer е доставила общо 65 млн. дози от ваксината по света и 29 млн. дози в САЩ към 31 януари. До края на май пък се очакват нови 200 млн. дози за американската здравна система, съобщава Ройтерс.

Медикаментът на Pfizer бе един от първите, който получи одобрение за извънредно използване в САЩ и Европа, като анализаторите очакваха продажби за милиарди.

Компанията посочи още във вторник, че прогнозираните приходи за цялата 2021 г., изключвайки ваксината, са в диапазона 44,4-46,4 млрд. долара. Годишната печалба за акция пък се очаква да е от 3,10 долара до 3,20 долара, съобщава Bloomberg. Главният изпълнителен директор Алберт Бурла заяви по-рано, че печалбата ще е с горна граница от 3,10 долара за акция, но от Pfizer са направили промяната най-вече заради приходите от ваксината срещу коронавирус.

От Pfizer посочват също, че прогнозите за доставени ваксини включват дози, предвидени за тази година в рамките на съществуващи договори. Обемите обаче може да бъдат коригирани в бъдеще заради изпълнението и на допълнителни споразумения за доставки.

През четвъртото тримесечие ваксината срещу Covid-19 е донесла 154 млн. долара продажби. Препаратът от две дози получи зелена светлина за използване в САЩ, Великобритания и Европейския съюз през декември.

С изключение на еднократните ефекти през последните три месеца на миналата година Pfizer има печалба от 42 цента за акция, но не отговори на пазарните очаквания за 48 цента на акция, показват данни на Refinitiv

По време на предварителната търговия в Ню Йорк акциите на компанията поскъпват с близо 0,6% до 36 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Да трепят още старци и стой та гледай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още