IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на БАКБ се увеличават с 12% през 2020 г.

Пандемията е свила печалбата на банката през миналата година с близо 20% до 11,480 млн. лева

18:58 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Активите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в края на 2020 г. са над 1,868 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 11,86%, пише в отчета на банката.

В кредитната институция отчитат, че въпреки сложната икономическа ситуация през годината, белязана от пандемията с COVID-19, банката продължава да разширява кредитния си портфейл.

Запазва се тенденцията от последните години на увеличаване на дела на кредитите за физически лица и диверсифицираното финансиране на корпоративни клиенти, както за малки и средни фирми.

Постигнатото увеличение от 13,37% за едногодишен период превишава над два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (5,20%), отчитат в банката. Принос за добрите резултати имат и отпуснатите кредити по програмите за подкрепа на МСП, пострадали от COVID-19.

Привлечените средства на граждани и фирми нарастват чувствително и в двата сегмента, с годишно увеличение от 12,46%. За разглеждания период банковата система отбелязва средно 9,99% годишен ръст в привлечените средства, посочват от БАКБ.    

В края на миналата година кредитната институция отчита 5,45% ръст на нетните приходи от лихви въпреки стеснените лихвени маржове и ниските нива на лихвите на банковия пазар през 2020 г. Приходите от лихви за една година се увеличават с 2,12% до 47,705 млн. лева.

За сравнение, при средните показатели на банковата система годишният спад е 3,52%.

През миналата година пада цената на финансирането за бизнеса и домакинствата. Намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс е с 16,27% на годишна база до 5,997 млн. лева.

В БАКБ уточняват, че банката преодолява промените на пазара на такси и комисиони. Нетният доход от такси и комисиони намалява със само 3,28% благодарение на разширяващата се клиентска база и трансакциите, извършвани през дигиталните канали на кредитната институция. За същия период банковият пазар губи 6,11% от приходите си.

В банката отчитат, че несигурността, породена от пандемията, намира отражение в увеличените разходи за обезценки, които прави цялата банкова система. Тези разходи намаляват финансовия резултат, но са своеобразен буфер и гаранция за устойчивостта на банката в следващите периоди.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 11,480 млн. лева след данъчно облагане, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода. На годишна база печалбата отбелязва спад от 19,81%.

Капиталовата позиция на банката запазва положителната си динамика и отчита ръст от 6,46% спрямо края на 2019 г.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още