IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС отмени решението за намаляване на емисии от горивните мощности

При гласуването има нарушение на реда и условията за гласуване, отчитат от Съда, но разпоредбите ще действат до изготвянето на нов акт

21:13 | 02.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съдът на ЕС се е произнесъл в полза на Полша по делото срещу решение на Европейската комисия за намаляването на емисиите от големите горивни мощности (с мощност над 50 мегавата) от 2017 година.

С това решение горивните инсталации трябва да намалят с "най-добрите налични техники" емисиите азотни оксиди, живак и хлороводородна киселина, независимо от вида на използваното гориво.

Жалбата на Полша срещу решението на Брюксел беше подкрепена от България и Унгария. В него страната посочва, че не са спазени правилата за квалифицирано мнозинство, както и че нивата на емисиите са определени на базата на непредставителни данни.

Оценките на българското енергийно министерство през 2017 година сочеха, че приложението на тези правила биха коствали на страната 1 млрд. лева и това ще засегне основно въглищната индустрия, заради по-голямото съдържание на примеси в българските въглища.

Според анализа на Съда обаче, при вземането на решението неправилно е приложен регламентът от Договора от Лисабон за квалифицирано мнозинство, а именно гласували поне 55% от държавите в ЕС (не по-малко от 15 държави), които представляват 65% от населението на общността.

При гласуването е трябвало да бъде използвано правилото в Договора от Ница, предвиждащо по-широка подкрепа, като има възможност и то да се прилага за гласувания в преходен период от 1 ноември 2014 година до 31 март 2017 година по искане дори и на една държава членка от общността.

Това правило може да бъде използвано и след 31 март, ако бъде поискано от една държава членка, посочват още от Съда след анализ на разпоредбите.

Промените за горивните инсталации бяха обявени на 9 март 2017 година и одобрени само няколко месеца по-късно - на 31 юли.

От съдебната практика е видно, че неспазването на реда и условията за гласуване представлява съществено процесуално нарушение, посочват от Съда и отменят решението на Комисията.

Но допълват, че правните последици на обжалваното решение следва да се запазят до влизането в сила в разумен срок, който не може да надвишава 12 месеца, считано от датата на обявяване на настоящото решение (на 27 януари 2021 година), на нов акт, който да го замени и да бъде приет в съответствие с правилата за квалифицирано мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
зелена сделка само лятос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още