IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяване от пандемията изпратиха европейските борси на зелено

Европейските инвеститори продължават да следят сезона на отчетите

19:18 | 02.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха днешната сесия с повишения, благодарение на инвеститорския оптимизъм за възстановяването след пандемията, докато страховете за спекулативната търговия в САЩ започнаха да отслабват, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи борсовия ден с 1,3% ръст. Акциите на компаниите за отдих и на туристическите компании записаха 3,2% скок и поведоха повишенията. Само телекомуникационният сектор и този за основните суровини не успяха да излязат на зелено.

Европейски Европейски

Инвеститорите по целия свят следят внимателно за всякакви сигнали за икономическо възстановяване, докато продължават ваксинациите срещу Covid-19, а броят на новозаразените и смъртните случаи започва бавно да намалява по време на блокадите.

Европейските пазари също са фокусирани върху развитието на случващото се с коронавируса и надеждите, че Европейският съюз скоро ще получи още доставки на ваксини, след няколко седмици на разочарования и неразбирателства с производителите им заради липсата на дози. Последното е свързано с производствените проблеми на въпросните компании.

Днес стана ясно, че през последното тримесечие на 2020 г. икономиката на еврозоната се е свила с 0,7%, след като правителствата затегнаха рестрикциите заради Covid-19, сочат данни на Евростат.

Сезонът на отчетите продължава да задържа вниманието на инвеститорите. Енергийният гигант BP отчете по-слаба от очакванaтa нетна загуба за годината – първата ѝ от десетилетие, след турбулентни 12 месеца за индустрията за петрол и газ. Акциите на BP завършиха деня с 4,5% понижение на цената.

Siemens Energy генерира 99 млн. евро нетна печалба за първото тримесечие на фискалната си година. Освен това компанията обяви, че планира да съкрати 7800 работни места до 2025 г. Книжата на фирмата записаха минимален спад на стойността си.

10,3% е сривът при Fresenius Medical Care, която се оказа на дъното на Stoxx 600, след като сви прогнозата за печалбата си.

На върха на европейския индекс на сините чипове се озова датската компания за медицински устройства Coloplast. Цената на нейните акции скочи с 8,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Е, то до 2025 г. журналистите от глад ли да мрът?Трябва да има *** си - ела си...Мда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
какво възстановяване бе ... отгоре казаха пандемия до 2025а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още