IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: "Северен поток 2" не трябва да се смесва с темата за Навални

Ако газопроводът заработи, това ще намали цената на газа за Германия и Европа, смятат в германското икономическо министерство

13:30 | 03.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция няма да оказва натиск на Германия относно действията по "Северен поток 2", коментира външният министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс. Той беше категоричен, че проектът е въпрос на енергийната независимост и не трябва да се смесват с казуса с ареста на Алексей Навални.

В понеделник (1 февруари) министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон заяви, че Берлин трябва да спре подкрепата си за газопровода по дъното на Балтийско море като санкция срещу Москва за ареста на Алексей Навални.

Подобен призив се съдържаше и в резолюция на Европейския парламент, гласувана по време на пленарната сесия през януари.

Вчера опозиционерът получи ефективна присъда от 3 години и половина по обвинения за нарушение на условната му присъда.

Междувременно Министерството на икономиката на Германия отбеляза в отговор на въпрос на депутат от Бундестага, че цената на природния газ за страната и за Европа ще се понижи, ако "Северен поток 2" влезе в експлоатация, пише ТАСС.

С този газопровод пътят на природния газ от Русия до Германия се намалява с 2 хил. километра спрямо трасето през Украйна. В допълнение намаляват и транзитните такси.

САЩ вече дават сигнали, че са готови на преговори за "Северен поток 2". Новият президент на страната Джо Байдън го определи преди години като "лоша сделка за Европа" и досега не е променял позицията си. Източници на германското издание Handelsblatt обаче съобщават, че Вашингтон очаква конкретни предложения от Германия как проектът да бъде реализиран с най-малко геополитически щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"САЩ вече дават сигнали, че са готови на преговори за "Северен поток 2"....."Какво ли пък имат да преговарят не знам.....,Меркел казва че Северен поток 2 ще бъде завършен и Байдън отговаря:ДОБРЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Хахахаха......смeххххх......швабите щели да решат, че нямат нужда от такъв "партньор". А ето какво решават швабите : " Министр экономики и энергетики ФРГ Петер Альтмайер намерен обсудить с американскими коллегами ситуацию вокруг проекта газопровода Северный поток 2. Хахахаха.........какъв смех само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Нищо чудно един *** ефрейтор да не разбира елементарни неща. На единствената мозъчна клетка и е трудно да живее в кухата му глава сред алкохолни изпарения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
хахаха щатите щели да забранят на Германия да купува руски газ .. и как ще стане това ? Ами ако швабите решат, че нямат нужда от такъв "партньор" като чичо Сам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Не разбирам, какво общо имат Германия и Франция със Северен поток - 2? Той зависи единствено и само от САЩ. На която и фирма(немска, френска, австрийска) да решат да наложат санкции, ще се откаже от участие в проекта моментално. Не искам да предричам , но САЩ са в състояние да откажат и купувачите на природния газ от този поток. И като мaлoyмни повтарятя за някакъв Навални, след като решението за уищожението на потока бе взето от Конгреса и Сената на САЩ, преди неговият арест.PS Специално за онзи с kyхата kpaтyна, обяснявам че Фортуна тръгна уж да строи, а не полага тръби. Що така бе Миме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Рядко се случвало ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Навални си е Навални, бизнеса си е бизнес :)) В случая лицемерието на Европа работи в полза на Русия .. това се случва рядко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още