IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания поиска отсрочки за търговията със Северна Ирландия до 2023 г.

Ако исканията не бъдат изпълнени, Лондон заплашва да отмени протокола за Северна Ирландия, каквото направи ЕС наскоро, като задейства чл. 16 от документа

16:40 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания поиска от Европейския съюз (ЕС) да удължи действието на сервитутните права за търговията след Brexit между Великобритания и Северна Ирландия за почти две години, след като премиерът на страната Борис Джонсън обвини блока, че е „подкопал“ протокола за Северна Ирландия.

Британският министър по въпросите на кабинета и твърд привърженик на напускането на ЕС Майкъл Гоув е отправил искане в писмо до заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, за да се опита да избегне допълнителни смущения в търговията през Ирландско море.

Реакцията идва, след като служители, извършващи проверки на пристанищата на Северна Ирландия, започнаха да получават заплахи, както и на фона на все по-заплитащата се бюрокрация след Brexit.

Последният спор между Брюксел и Лондон избухна, след като ЕК се позова на член 16 от Протокола за Ирландия и Северна Ирландия и спря специалното гранично споразумение заради усилията си да ограничи износа на ваксини. Този ход доведе до възмущение в Дъблин, Лондон и Белфаст и Комисията обърна курса още същата нощ.

Гоув заявява, че гратисните периоди, които позволяват по-леко прилагане на правилата на ЕС върху стоки от супермаркети, фармацевтични продукти, охладено месо и колети, които се отправят от Великобритания в Северна Ирландия, сега трябва да бъдат удължени до януари 2023 г. Някои от сервитутните права трябва да приключат в края на март, което поражда страхове от по-нататъшни проблеми по границите.

Британският министър казва, че трябва да се намерят постоянни решения на граничните въпроси по време на удължените гратисни периоди и призовава за нова двустранна сделка за премахване на бариерите пред пътуването на домашни любимци между Великобритания и Северна Ирландия.

Той казва също, че трябва да има решения на въпроси, засягащи семената и други растителни продукти, както и взаимното признаване на професионалната квалификация.

Гоув заплашва, че ако исканията не бъдат изпълнени, Великобритания може да задейства член 16 от Северноирландския протокол и да отмени споразумението – точно каквото направи и ЕС заради ваксините.

По-късно днес ще има среща между Гоув и Шефчович, както и лидерите на Северна Ирландия.

Джонсън е провел отделен телефонен разговор с министър-председателя на Северна Ирландия Арлийн Фостър в сряда сутринта, в който е коментирал, че от ЕС са необходими „спешни действия“, за да „разреши нерешени проблеми“ с прилагането на протокола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още