IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Томов: Tрета COVID вълна може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите

Късно е да борим пандемията с блокади, вирусът може да изчезне само със систематично ваксиниране за няколко години, твърди математикът

12:09 | 04.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Според него в момента страната ни е с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

„Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи. Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече“, каза експертът. 

Той подчерта, че липсва дисциплина, което е опасна комбинация с това, че хората нямат доверие в правителството.

„Това се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, например“,  допълни Лъчезар Томов.

Той препоръча големите ученици да бъдат с по-висок клас маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.

Според Томов посещението в момента на фитнес и спортни зали е безотговорно и може да се определи като рисково поведение. Това са места, където би могло да има клъстери, уточни той.

Експертът обясни, че по време на подобни пандемии има само две устойчиви състояния. „При ендемичен вирус има постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години“, обясни Томов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Да се обучават кучета които надушват вируса - и ваксините стават излишни.Такава практика вече има на много места, например на Аерогарата в Хелзинки - https://theguardian.com/world/2020/sep/24/close-to-100-accuracy-airport-enlists-sniffer-dogs-to-test-for-covid-19 , като се твърди, че кучетата имат почти 100% точност при познаване кой има вируса и кой не - ЗНАЧИТЕЛНО по-голяма от тази на ПСР-Тестовете ! Представете си такива екипи с кучета на всички Гранични пунктове, на входовете на Болници, Училища, Заводи, Учреждения, Молове, Супери, Метростанции, Ж.П. Аеро и Автогари, Ресторанти ! Кучето подушва човека и ако е заразен, то просто СЯДА пред него. Това ще даде възможност да се спасят хиляди човешки животи, да се спестят жестоки мъки и страдания на болните, както и огромни средства за лекарства, ПСР-Тестове, Ваксини, Доктори, Персонал, Линейки, за Болнично и Домашно Лечение, ще може да се отвори незабавно цялата ни Икономика на 100% и ще се ликвидира икономическата криза ! Хората които не искат да се ваксинират или да си правят ПСР, могат да минават тест с Куче ! Възможно е масовото въвеждане на такова тестване да ликвидира епидемията у нас за няколко седмици ! Възможно е такава задача да се възложи на отдела към МВР или МНО, който се занимава с трениране на кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
мдааа да да по пощата кат Сашефци и там вече сценария го видехме нагледно, та умрели, та кашини с писма нема ядове ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Един Българин
преди 3 години
Как точно математик предсказа, че ваксинирането ще спре вируса? Та нали мутира и уж съществуващите ваксини не са толкова ефикасни спрямо новите щамове? Утре ако се появи някой, който изобщо не се влияе от тези ваксини, защото сменил още белтъци какво правим? Само сме си изложили родителите на риск с нетествани лекарства! Аман от платени промивачи на мозъци. Неразбрахте ли , че това работи в *** страни, но българите сме малко по-умни и предпазливи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още