IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вината е на Фон дер Лайен

Председателят на ЕК допусна серия критични грешки, които доведоха до хаоса с ваксините, според анализ

11:12 | 05.02.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Време е да си поговорим за Урсула фон дер Лайен. Брюкселските политици, подкрепени от легионите апологети на ЕС по целия континент, организираха впечатляваща диверсия през последните дни.

„AstraZeneca прецаква Европа!“, „Знаете ли, че Pfizer е американска компания?“ – въпроси, зададени с повдигнати вежди, последвани от „Да не си играем на обвинения!“.

Това, което предизвика катарзис, е болезненото и неудобно осъзнаване, че истинският виновник зад това, което днес медиите наричат „хаос“, се намира на 13-ия етаж в сградата Берлемон (сградата на Европейската комисия – бел.ред.).

По време на криза успешните лидери се възползват от случая. Вместо това обаче Фон дер Лайен, която пристигна в Брюксел през 2019 г. от германското министерство на отбраната, го пропиля, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Фон дер Лайен не е склонна публично да поеме отговорност за кашата с ваксините, която създаде. „Постигнахме добър напредък“, настоя тя в интервю за немска телевизия в неделя.

Защитниците на председателя на Европейската комисия могат да анализират договорите на ЕС с Big Pharma, да защитават обичайните протоколи за одобрение на лекарства в Европейската агенция по лекарствата и да се оплакват от недостига на производство на ваксини в Европа, колкото искат. Нищо от това не променя реалността, че в критични моменти Фон дер Лайен взе решения, които едновременно възпрепятстват разпространението на ваксината и затрудняват сплотеността на ЕС, посочва изданието.

Най-критичната ѝ грешка беше през лятото, когато се водеха преговори с фармацевтични компании. За разлика от САЩ, които се появиха с чекова книжка на стойност 10 млрд. долара, Фон дер Лайен реши да предлага центове на производителите.

Ако някога е имало момент, в който ЕС е трябвало да се изхвърли с бюджет и да забрави за предпазливостта си, то той е бил точно този. Вместо това председателят на ЕК реши да води дискусии с производителите като за търговска сделка и дори постави начело на екипа преговарящи опитен експерт точно в търговските преговори. В допълнение към ниската цена Европа настоява фармацевтичните компании да поемат юридическа отговорност за всякакви пропуски.

В резултат на това бяха необходими месеци, за да се постигне споразумение, а така Европа изостана от САЩ, Великобритания и Израел за доставката на ваксини. В света на Фон дер Лайен усилията на Комисията са се увенчали с успех, който би бил от полза не само за европейците, но и за цялото човечество. „Комисията е осигурила до момента най-малко 1,2 млрд. дози и изпълнява ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за гражданите на ЕС, но и за най-бедните и най-уязвимите хора в света“, заяви тя в средата на ноември.

Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
nintendo
преди 3 години
Урсула е кръгла "0". Просто е жена и в днешното сбъркано общество, амбицията й без покритие направи така, че цъфна на тоя пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Вие - ултралиберали я избрахте, не бягайте от отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
в "управлението" на ЕС има всякакви , но основната маса включая и дер Лайен са парашутисти ... гинеколог-военен министър-шеф на ЕК ... само телевизионен водещ и липсва да докаже всестранните си таланти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Жената(фон дер ***) има 7 деца, да ходи да си гледа децата. Да остави управлението на хора, които рабират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
мнооого *** статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още