IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва анализ за използването на алтернативно гориво в АЕЦ "Козлодуй"

Това е втората фаза от процедурата за лицензиране на ново гориво в пети блок на ядрената ни централа

14:53 | 04.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Горивни касети в двора на АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: Investor.bg</em></p>

Горивни касети в двора на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse Electric Швеция подписаха договор за разработване на анализи за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за пети блок на ядрената ни централа, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за блока в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Към момента Westinghouse доставя алтернативно на руското гориво за шест реактора от типа ВВЕР-1000, какъвто е и пети блок в АЕЦ "Козлодуй", в Украйна. През есента на 2020 година компанията подписа договор за доставка на гориво и за реактори от типа ВВЕР - 440 в бившата съветска република.

Нормативната уредба на България изисква изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността, преди да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети.

След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Под документа, предвиждащ изготвянето на анализи за безопасността, днес подписи сложиха изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и вицепрезидентът и управляващ директор на Westinghouse Electric Швеция Азис Даг. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

"Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов", коментира премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по подписването на договора.

Той допълни, че диверсификацията е съществен елемент от защитата на националната сигурност.

По темата за ядрената енергетика премиерът обясни, че изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

"С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз", коментира изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

"Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България", заяви от своя страна Азис Даг.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация  на доставките на свежо ядрено гориво за България става необратим. "По този начин и ние като правителство изпълняваме един от основните си ангажименти и приоритети в енергетиката – именно диверсификация на енергийните ресурси", заяви Петкова.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, в която са включени отделните етапи на процеса.

Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ.

Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в ЕС. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, сигурността и надеждността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните членки на общността, допълват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
И такива де.би.ли като Де.бито и г.е.я инЖЕнер ще почнат да ги евтанизират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хихи ... прътите с уран се огъват ... тва ли са ти спуснали като опорки ... ?!и ф16-ки купуваме и втечнен газ ще си точиме и ядрено хамериканско гориво ще зареждаме и аец беляНЕ утече и регистър на руслямските *** ще правят ... въобще животът лека-полека се нарежда към по-добро ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Оригинално, качествено и по-евтино! Какво искаш?И мислиш ли, че ако прътите с уран се огъват, някой щети удължава живота на реакторите!? Що са консуматив и те, налЕ ?!****ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Няма лошо да може и с други касети, но в крайна сметка вземете в последствие най-евтиното, а не политически изгодното. Определено не ме кефят руските извивания на ръце, но същото се отнася и за останалите. Нещо повече помислете дали само РосАтом може да удължава живота на реакторите. Да не се окаже, че нямаме лиценз и ще трябва да фи спрем като ВВЕР 440 * 4?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Започва анализ за използването на алтернативно гориво в АЕЦ "Козлодуй" С американският шшит древните шумери в Украйна си имаха и имат проблеми.+ 1 истински > оригиналното е по-евтино и по-качествено, но не е политкоректно!!Мъка, мъка, м'ъккаааа..а..аа.....а.......а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още