IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглиха 5,1 млн. дяла от Expat SOFIX ETF

Те са на последното от 4-те пенсионно-осигурителни дружества, изтеглили вложенията си от фонда

18:24 | 04.02.21 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Николай Василев. <em>Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ</em></span></p>

Николай Василев. Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Вложители изтеглиха 5,1 млн. дяла от Expat SOFIX ETF, показва справка в уеб страницата на дружеството. Тегленето е заявено на 3 февруари 2020 г. и след него дяловете на фонда остават 6 346 497.

И последното пенсионно осигурително дружество изтегли инвестицията на фондовете си. Както и другите, те ще получат кошница от акции. Няма да има сделки на пазара, няма да се повлияе на нивото на индекса“, заяви Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал в темата за фонда в Коментари на Investor.bg.

Не се сърдим" на ПФ, че не останаха по-дълго. Причините са, че българският пазар от години крета, докато знаете какво става по световните борси. Напротив, благодарни сме на 4-те ПФ, че подкрепиха индексния ЕТФ в най-важния момент, когато той прохождаше. Тяхната инвестиция преди 4 години направи възможно листването на ЕТФ-а във Франкфурт и Лондон. В скоро време 5 от нашите ЕТФ-и ще бъдат регистрирани за търговия и в Любляна. Наши инвеститори остават български инвеститори, институционални инвеститори от Европа през Франкфуртската борса и малко през Лондонската. Продължаваме с нашите усилия да развиваме този ЕТФ, както и другите ни продукти.”, пише още Василев.

На въпрос дали усилията си струват, след като фондът става много по-малък, Василев отговаря, че „усилията си струват. Проектът ни е дългосрочен. Ще имаме още ЕТФ-и на още борси. Нямаме информация за чуждите ни акционери, защото виждаме предимно имена на депозитари. Ще има по-добри времена за БГ пазар. Нова година/правителство, нов късмет... Ние оставаме позитивни за пазара, защото е доста подценен спрямо другите пазари“.

Напомняме, че другите пенсионни фондове се изтеглиха от SOFIX ЕТФ-a през съответно август 2020 г., април 2020 г. и декември 2019 г. Техните участия бяха съответно с 6,18 млн. дяла, 4,1 млн. дяла и 6,3 млн. дяла.

През ноември 2016 г. фондовете на четири пенсионно-осигурителни дружества вложиха във фонда 22 млн. лв. и активите му скочиха 12 пъти до 24 млн. лв.. Това бяха ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ДСК Родина“ и „НН“ ПОД. Тогава цените са били между 1,07 и 1,13 лв. за дял.

Сега последната цена на един дял е 0,8451 лв. или спад с около 20% за 4 години.

Върха на активите на фонда бе достигнат около 16 август 2017 г. при 32,73 млн. лв. На 16 август 2017 г. стойността на един дял е била рекордните 1,3285 лв.

Сега активите на фонда остават около 5,4 млн. лв., което е понижение от 83% спрямо върховата стойност.

Това на практика означава, че при очакваното влизане на „Алтерко“ АД в индекса през март 2021 г., Expat SOFIX ETF ще купува двойно по-малко акции спрямо преди дни и почти 5 пъти по-малко спрямо 16 август 2017 г.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

НДФ Expat Bulgaria Short SOFIX(BGXS)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 3 години
ПФ си имат любими дружества през които усвояват позволеното за търговия на БФБ. Не е изненада, че няма да седнат да чакат на софикс при положение, че може да си купят акции от няколкото меко казани кухи структури на БФБ...айде да не са кухи , но със спорна оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Върша онова, което трябваше да направи авторът на статията. Инак разбирам защо Никито не се сърди на УПФ-тата, че са си изтеглили вложенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Много па се напрегна в сметки, за едното събиране на 20% загуба + 5% управление ... 25% тоталката :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Не съм приел, че всички пари са там, а приех само допускане, за да се види мащабът на тази невинна загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тоест ти приемаш че всичките пари от ПФ са наляти при малкия мук?еми не се смята тъй... но поне ни показа нагледно как с точни сметки се прави грешен извод :)) някой му викат манипулация на това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Трябва да получат заплати (комисионни) тогава и само тогава когато са на положителен баланс и то не по-малко от определен процент.....,ако и след втората година са на загуба,да възстановят загубата.....,ще кажете че няма от къде,ами на тази длъжност трябва да се избират милионери а не да се назначават ПАРЦАЛАНКОВЦИ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 3 години
То не е луд който яде баницата а този който му я дава. Пенсионните фондове са зле управлявани и губят пари. Не е виновен фонда, че му се връзват. Всъщност аз шапка му свалям. Трябва да си супер професионалист да загубиш 20% от парите и да вземеш комисионна за това. Или тези са маркетингови гениий или ПФ-тата за пълни аматьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Само да проверим сметките - приемаме, че всичко е "инвестирано" в тази схема само да уточним пълната загуба. Балък внася 100 лв. в УПФ. Вземат му 5 лв. на входа (хайде да речем 3.50) - остават му 96.50. Реализират 20% загуба, пардон отрицателна доходност - 77.20 лв. За това мъдро управление му вземат по 1% на година - останаха около 74.16 лв. Чиста загуба до момента - 1/4 от парите. За това време инфлацията е 9.7% по данни на НСИ. Общата загуба в покупателна способност за 4 г. е 32.4% или приблизително 1/3. Смятайте ако продължават така - не за 40 г "натрупване", ами за 10г. какво ще остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Хубава схема за крадене на парите за втора пенсия. Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
redcretin
преди 3 години
Не стига че им затрихте 20% и то от пенсиите на всички, но и им върнахте кошница акции - хартии без покритие. Пълни смешници, начело с "царския" пишман-мин фин парашутист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още