IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номиниран от Байдън дипломат за посланик в ООН получи първо одобрение

Комисията по външните работи в Сената одобри номинацията на Линда Томас-Грийнфийлд с 18 гласа „за“ срещу четири „против“

20:16 | 04.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Reynolds/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Комисията по външните работи в Сената на САЩ подкрепи номинираната от президента Джо Байдън Линда Томас-Грийнфийлд за американски посланик в ООН, съобщава Ройтерс.

Комисията одобри нейната номинация с 18 гласа „за“ срещу четири „против“. 

Остава неясно кога ще се състои гласуването в Сената, който в момента обсъжда законопроекта за допълнителна държавна подкрепа за бизнеса и гражданите, предложен от Байдън, на фона на все още високия брой заразени с коронавирус.

Гласуването в комисията беше отложено с ден заради възражението на сенатора републиканец Тед Круз, изявен критик на Байдън, който обяви, че е притеснен относно речта на Томас-Грийнфийлд през 2019 г., произнесена в института „Конфуций“, образователен и културен център, подкрепен от китайското правителство.

Представителите на демократите и републиканците в комисията заявиха, че опитът на 68-годишната Томас-Грийнфийлд като дипломат, включително като американски посланик в Либерия, е много по-важен от значението на която и да било нейна реч.

„Не се съмнявам, че посланик Томас-Грийнфийлд е човек с ясни възгледи относно предизвикателствата, пред които сме изправени по отношение на китайското правителство“, заяви сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес.

„Не съм готов да позволя на една реч да определя кариерата на човек“, изтъкна от своя страна сенаторът Джим Риш, лидерът на републиканците в комисията, който подкрепи номинацията на Томас-Грийнфийлд. „Тя има изключителен опит. Тя е добър човек“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
"Номиниран от Байдън дипломат за посланик в ООН получи първо одобрение" - изключително невероятно-съдържателно заглавие, до сущ като заглавие от вогонска поезия по "Пътеводител на галактическия стопаджия"! И Илиев, като ни занимаваш с този казус, поне напиши какво е казал дипломата толкова в института Конфуций, че е скандализирала републиканците, а и не само тях. Толкова сте станали политкоректни, че направо не смеете два реда творчество да проявите. МЪКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още